Аглика Крушовенска извиси самодейността на други нива

Класически камерен концерт под надслов „Серенада” зарадва самоковци в сряда, 14 юни, във фоайето на читалище-паметник „Отец Паисий”. Дебютна самостоятелна изява на сцена направи Аглика Крушовенска, която с помощта на корепетитора на хор „Рилска песен” Борис Георгиев сътвори истинско музикално вълшебство. Зажаднелите за класическа музика слушатели попиваха всяка песен, ария и песнопение, и мислено се пренасяха в едни други, по-красиви светове. Аглика пък допълваше усещането за виртуално телепортиране в различните реалности с разяснения за всяко изпълнение. Присъстващите чуха творби от Моцарт, Шуберт, Хендел, Пучини, Дворжак, православни и католически песнопения и др. Именно в частта с християнските напеви се изяви и с вокални умения пианистът Борис Георгиев, демонстрирал многопластовия си талант.
Някои от присъстващите пък си спомниха с умиление фестивала на църковните хорове, състоял се за първи и, за съжаление, за последен път в храм „Св. Никола” по време на първия празник на Самоков през 2002 г.
В един момент от концерта Б. Георгиев отстъпи мястото си на дъщерите на Аглика – Илина и Лора, показали се като достойни наследници с изпълнението на пиано на 4 ръце на песента „Сузана”.
Концертът завърши с трогателно акапелно дуетно изпълнение на „Я кажи ми, облаче ле бяло”.
Теменужка Янкова, секретар на читалището, връчи кошница с цветя на музикантите в знак на благодарност за изживените красиви мигове и за това, че възраждат традициите на класическата музика в града ни.
„Доволна съм от постигнатото – в последните три години открих красотата на класическата музика, научих над 20 арии и над 30 други сериозни песни. Разбрах, че гласът ми е много повече от онова, което досега съм чувала и съм си представяла, че имам в себе си”, коментира Крушовенска.
Уютната атмосфера бе допълнена и от романтичните картини на живеещия в Самоков художник Танер Мерт.
В края, на чаша вино, гостите поздравиха музикантите за доставените вълшебни мигове и им пожелаха бъдещи изяви и успехи.

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*