Албена Найденова, леля на Марешки, стана депутат от Софийска област

Депутат в 44-ото Народно събрание от Софийска област от името на „Воля” става Албена Найденова, оповести Централната избирателна комисия. Според някои сведения дамата е леля на лидера на формацията Веселин Марешки. До последно не бе известно откъде Найденова, която е на ръководна позиция в холдинговата група на Марешки, ще избере да влезе в парламента, тъй като тя водеше листата на „Воля” и в 23-и многомандатен избирателен район в София-град. Новата парламентаристка има опит и от работата си в Изпълнителната агенция по лекарствата.
От квотата на спечелилата изборите партия ГЕРБ, както „Приятел” вече съобщи, влизат трима депутати – Николина Ангелкова, самоковецът Валентин Милушев и Васил Цветков.
Николина Ангелкова, родом от Крумовград, бе водач на листата на ГЕРБ в областта. Припомняме, че тя бе министър на новосформираното Министерство на туризма в кабинета „Борисов 2”. Преди това е била министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в служебното правителство на Георги Близнашки. По-рано пък е била зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството и член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура”.
Вторият в листата на ГЕРБ в областта – самоковецът Валентин Милушев, е 51-годишен, по професия – спортен педагог. Управител е на частна фирма и председател на самоковския клуб по мотокрос „Ридо”. На неговото място в местния парламент сега трябва да влезе следващият в листата на ГЕРБ с кандидат-общински съветници.
Третият депутат на ГЕРБ от областта – Васил Цветков, бе под № 11 в бюлетината, но получи подкрепата на 3229 души в преференциалния вот и изпревари четвъртия към момента Мартин Тинчев /3036 гласа/. С решение на Изпълнителната комисия на ГЕРБ през 2015 г. Цветков е бил утвърден за областен координатор на младежката структура на партията в Софийска област. Той е член на ГЕРБ от 2007 г. Магистър е по геодезия и досегашен общински съветник в Елин Пелин.
Водачът на листата на БСП в областта – 40-годишният Иван Ченчев, вече има опит на парламентарната скамейка, тъй като е бил част от 42-ото Народно събрание като член на парламентарната комисия за децата, младежта и спорта. Бакалавър е в специалностите „Треньор” и „Мениджмънт” и магистър по „Елитен спорт” от НСА „Васил Левски”. Владее английски и руски. Като журналист е работил в „Меридиан мач“, „Нощен труд“, „Лидерът“, „7 дни спорт“, „Тема Спорт“, „168 часа”, телевизионния „Канал 3”. Като треньор по футбол е работил в Канада, основал е футболна академия в Торонто. Старши треньор на футболния отбор „Bulgarian Lions“, с който достига до полуфинал през 2010 г. в Канадската футболна лига. Бил е директор на Пресслужбата на ПФК ЦСКА и член на Управителния състав на клуба.
В парламента влиза и доскорошният депутат Радослав Стойчев. Бившият заместник-кмет на Самоков заемаше третото място в листата на БСП за България, но неговите съграждани и други избиратели от областта го изстреляха до втората позиция чрез преференциалния вот, където получи 3452 гласа. Припомняме, че Стойчев бе част и от 43-ото Народно събрание, където участваше в парламентарните комисии по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление и по въпросите на децата, младежта и спорта.
Третият „червен” депутат от областта е предприемачът Лало Кирилов, който получи точно 3003 гласа в преференциалния вот. Той е роден в Пирдоп през 1983 г. Придобива висшето си образование в Нов български университет, специалност „Финанси и финансов мениджмънт”. Владее английски. Работил е в „Дънди Прешъс Металс Челопеч“ ЕАД, бил е и асистент „Корпоративни финанси” и счетоводител във водещата международна фирмa „Крестън Булмар“ ООД. През 2013-2014 г. е зам.-председател на Управителния съвет на болнично заведение. Член е на БСП от 2008 г. От 2014 г. е председател на общинската организация на социалистите в Пирдоп. Втори мандат е общински съветник в родния си град. Представител е на Община Пирдоп в областните съвети на Софийска област за развитие и за предотвратяване на бедствия.
Депутат от областта става и роденият на 10 юли 1957 г. софиянец Явор Нотев като представител на коалицията „Обединени патриоти” /НФСБ, Атака и ВМРО/. Юрист, в продължение на пет години той е работил като следовател в отдела за разследване на тежки аварии и катастрофи. От 1988 г. е адвокат от Софийската колегия и работи по наказателни дела. Депутат е от „Атака“ в 41-ото, 42-ото и 43-ото Народно събрание, на което е бил и зам.-председател. Бил е и зам.-председател на Комисията по правни въпроси и първи ротационен председател на Подкомисията за контрол на специалните разузнавателни средства. Бил е кандидат за кмет на столицата през 2015 г., кандидат за вицепрезидент на Република България от „Атака“ през 2016 г., в двойка с кандидат-президента Красимир Каракачанов от ВМРО.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*