Александър Груев – капитан с главно К

Александър Груев може да се нарече истински баскетболен пътешественик. Той е защитавал цветовете на един куп отбори от България – „БУБА баскетбол”, „Рилски спортист”, „Левски”, „Балкан”, „Лукойл Академик”, „Спартак” /Пл/, а е играл и в Иран, Словения, Грузия, Румъния и Косово. В последните три години бе част от амбициозния тим на „Академик Бултекс-99” /Пловдив/.
Най-голяма диря Сашо безспорно остави още в разцвета на силите си в Самоков. Гологлавият плеймейкър ще бъде запомнен завинаги с резките си маневри с топката в ръка и със светкавичните си пробиви, включително и по дължината на цялото игрище. Груев никога не бягаше от отговорност, напротив – често се нагърбваше с решителни хвърляния към коша в ключови моменти. Той бе капитан и лидер на „Рилски спортист”, когато нашите момчета спечелиха първото издание на Балканската лига през 2009 г.
По-рано през онзи сезон Груев имаше основна заслуга и за първата победа на клуба в официален международен мач, когато на 7 октомври в Самоков пристигна сръбският „Мега Хипо Лизинг” /Белград/. Близо 1500 зрители наблюдават на живо историческата среща. Двата тима не разочароват любителите на играта с оранжевата топка, като им предлагат истинско зрелище.
Десетина секунди преди края обаче домакините изостават с два пункта при 94:96. Тогава Капитан Груев взима нещата в свои ръце и буквално прелита с топка в ръка към противниковата половина. Пресата на сърбите е смазваща, но ето, че гардът намира начин да хвърли топката към коша. Опитът разбива на пух и прах всякакви физически закони и теории за правилната стойка при стрелба към коша, а полетът на оранжевото кълбо продължава сякаш безкрайно. Изведнъж трибуните избухват в неистов възторг, а едва 187-сантиметровият герой е в прегръдките на своите съотборници.
Тази история намира своето продължение две години по-късно. В решителна среща „Рилски” се изправя срещу румънците от „Муреш” и се нуждае от задължителна победа, за да се класира за четвъртфиналната фаза на турнира. След страхотна 40-минутна борба на паркета светлинното табло показва 82:83 в полза на гостите. Капитанът Груев обаче не е казал последната си дума!
Когато Сашо поема топката 2.8 секунди преди края в своята половина, навярно е бил единственият човек в залата, който е мислел, че мисията е възможна. Следва типичен рейд, при който подминава противниковите състезатели като болид от Формула 1. Следва отчаяно мятане към изглеждащия в този момент особено малък и тесен кош на „Муреш”. Съдбата, казват, обича смелите. Такъв, за пореден път, в този момент е Сашо Груев. Впоследствие възпитаниците на настоящия национален селекционер Росен Барчовски печелят сребърните медали във финалната четворка в Кавадарци.
С епита на „Рилски” Груев има и по едно второ и трето място в турнира за Купата на България. Става републикански шампион с тима на „Лукойл Академик” през 2015 г.
Наскоро стана ясно, че 187-сантиметровият гард ще бъде част от новата програма на ФИБА Европа TIME-OUT 2.0, която дава възможности за добиване на умения и знания за работа след края на кариерата. Така Груев показа, че под една или друга форма и занапред ще бъде част от магията, наречена баскетбол.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*