Новини, Шарен свят

Баба Еленка Гилищарова от Поповяне чукна 100 лета

Еленка Гилищарова

18 септември, четвъртък, се оказа за Поповяне, а и общината, щастливо продължение на предхождащия го голям християнски празник Вяра, Надежда и Любов. На този ден преди цял век се е родила Еленка Гилищарова – една от най-възрастните жени сега в Самоковско.
За да поздравят баба Еленка вчера в селото бяха дошли кметът на общината Владимир Георгиев и зам.-кметът Радослав Стойчев. На столетничката гостуваха и кметът на Поповяне Константин Беров, бизнесменът Славчо Червенков, много близки и познати от селото, пък и от по-далеч. Сред гостите бе и ексдепутатката Корнелия Нинова.

„Днешният ден е истински празник за цялото село”, надпреварваха се да поздравяват възрастната жена нейните гости. А те не бяха никак малко: почти всички жители на Поповяне се отбиха – кой с цвете, кой с бонбони, дори и с икона в ръка, за да честитят щастливия юбилей на баба Еленка и нейното семейство.
Домакините пък се бяха подготвили старателно за големия ден – домашна ракийка, мента, всевъзможни вкусотии и торта, чиито свещички бяха духнати от рожденичката и нейната дъщеря Златка, ознаменуваха забележителната дата.
„Нямаме никакви проблеми с майка – яде всичко и не спазва диети. Лекарства взима само за кръвното”, сподели с усмивка Златка. Именно тя й помага в ежедневието. „Имам брат – Иван, който живее със семейството си в София. Майка се радва и на две внучки и двама правнука”, допълни грижливата наследничка на баба Еленка.

Еленка и Златка Гилищарови

Каква е все пак тайната на дълголетието? „Лютите чушки! Не сядам на маса без тях – цял живот ги ям и още имам апетит за тях. Дори докторката ми каза, че именно те ме крепят”, обясни усмихнатата баба Еленка. После поясни, че обича да похапва и сирене, и фасул, но не се поддава на сладки изкушения. Учудващо за нашия край, но баба Еленка не яде и картофи.
Попитах я дали не си пийва по малко. „Не! Пиянството е лошо нещо”, категорична бе тя.
В този момент пристигна групата за автентичен фолклор с ръководител Момчил Чалъков към читалище „Васил Левски” в съседното село Алино. Оказа се, че самодейците са стари познати с Еленка Гилищарова. Последваха сърдечни прегръдки, целувки и спомени от близкото минало. Накрая групата поздрави старата си познайница с чудни песни и кръшно хоро. „Шестица за песнопойките”, даде оценката си юбилярката.
След това пък се поде изпълнение на групата заедно с… баба Еленка. Момчил Чалъков я поздрави специално, а тя на своите 100 години изкара песен с типичното за района „тресене” на гласа.

Пеенето не е чуждо на бабата. Тя е работила като полевъдка в ТКЗС цели 31 години и през тези десетилетия по съседните поля е ваяла златния си глас. Жената и сега е член на читалище „Светлина-1940” в селото. Лично бяха дошли да я приветстват председателят на читалището Симеон Цинцарски и секретарката Мирослава Карабельова. Те й връчиха поздравителен адрес и красива икона на св. св. Константин и Елена.

Баба Еленка е била част от ТКЗС-то в селото през целия период на неговото съществуване. След това се отдава за 14 години на мандраджийство в Родопите – в района на Доспат, където особено впечатление й направили красивата природа и чистият въздух.
„Имам завършено четвърто отделение. После дядо каза, че трябва да гледам воловете и не ме пусна да продължа с ученето”, откровена бе баба Еленка. По това време тя се е грижела и за коне и кози. Близките й си спомнят, че като по-млада е ходела много бързо и чевръсто.
Сега вече възрастната жена си почива повече пред телевизора. Сподели, че предпочита фолклорните предавания и допълни, че „на хората все не им достигат парите и само за това говорят”.
Иначе баба Еленка се чувства добре в тялото си. До 85-ата си година е била по полето, сега помага с каквото може да дъщеря си по двора. Запазила е отличното си зрение, а и чува добре.
„Пожелавам на всички българи и самоковци да са живи и здрави и да дойдат на моите години”, обърна се към читателите на „Приятел” столетничката. Как? „Като не се сърдят много, а повече се смеят – като мен”, разкри накрая още една от предпоставките за дълголетието си баба Еленка.

Делян Василев

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*