Безработицата в Самоковско намаля с 0.2 %

Тенденцията за намаляване на безработицата продължи и през май. Спадът за месеца в страната е с 0.3 %, за да стигне безработицата 6.1 %.
По неписана традиция безработицата в нашата община е почти двойно по-голяма – 11.1 %, но все пак в сравнение с април е намаляла с 0.2 %. Спрямо май м. г. пък е по-малка с 2.3 %.
Хората без работа в общината сега са 1732. От тях по-голямата част – 57.9 %, са жени. Младите хора /до 29 г./ без работа са 335 – 19.3 %.
Безработните висшисти са 5.3 %. За първи път хората без работа със средно образование – 39.7 %, са повече от безработните с начално и по-ниско образование, които са 37.8 %. Това се обяснява с факта, че повечето среднисти отказват по-непрестижната, ниско квалифицирана и по-слабо платена раота.
На първичния пазар на труда работа през май са започнали 143 човека. По програми за заетост работят 14 души, от които 9 продължително безработни и петима в рамките на т. нар. младежка заетост. По мерки за заетост пък се трудят 8 човека. От 1 юни по Регионална програма за заетост работа са започнали 13 души.
Броят на новорегистрираните безработни през май е достигнал 200, а 66 души са отпаднали от регистрация.

Евгения Попова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*