Богоявленски ритуал в Самоков след повече от половин век /видео/

Видео 1

Видео 2

21-годишният Васил Драганов извади кръста от ледените води на Искъра навръх Йордановден, 6 януари.
Богоявленският ритуал бе честван в понеделник преди обяд след дългогодишно прекъсване. Стотици хора на най-различна възраст се бяха събрали на пешеходния мост срещу фирма „Самоковска текстилна компания” и около него, за да наблюдават религиозната служба и последвалата атракция.
Смелчагата Васко имаше двайсетина опоненти, но ловко им се изплъзна и сграбчи свещения кръст, който по традиция се очаква да му носи крепко здраве през цялата година.
„По пътя към кръста паднахме няколко човека и от вълните кръстът се приплъзна върху леда. От адреналин и голямо желание направих няколко скока и го сграбчих. В този момент усетих, че си ударих силно главата в леда”, заяви Драганов, разкървавен от сблъсъка със замръзналата вода, но истински щастлив.

Васил Драганов

Младежът работи в тв канал „Рила” по поддръжка на интернет мрежата. Васко пожела на себе си и близките си крепко здраве през годината и много успехи. „Дойдох тук с моя добър приятел и бивш съученик Алекс – двамата се мотивирахме взаимно. Догодина пак ще бъда сред участниците”, обеща младият късметлия.
Той бе награден от общинската управа с парична премия, грамота и почетен плакет, връчени му от кмета Владимир Георгиев. Морална подкрепа Васко получи и от своите съграждани, които дълго го аплодираха, а някои се и докоснаха до него за здраве и късмет.
Участниците в ритуала бяха единствено от силния пол. Насърчавани от многобройната публика, те се потопиха още по време на литургията, отслужена от архиерейския наместник в Самоков свещеноиконом Петър Стоименов. Най-нетърпеливите пък скочиха още по-рано с… дрехите си. По примера на своите „колеги” от Калофер мъжете изиграха бодро хоро във водите на най-дългата река, протичаща изцяло на територията на България. Те бяха и неистово окуражавани от събралото се множество.

Изпълнения на вокално-инструментална група „Медени звънчета” с ръководител Даниела Георгиева и горещи танци на състав от читалище „Младост” подгряха душите и сърцата на премръзналите смелчаци. Вито хоро пък раздвижи мнозина, разиграли се под издигнатата през миналата година до моста специална порта на парк Лаго.
Ритуала уважиха и зам.-кметовете Васил Сайменов и Радослав Стойчев, секретарят на Общината Ангелина Вангелова, обществени деятели, приятели на смелите мъже. Всички бяха хора, зажаднели за възраждане и опазване на традициите в родния ни край.
През цялото време полицейски служители бдяха за реда и сигурността на гражданите.
С този ритуал бе възстановено Богоявленското честване в Самоков. Подобен ритуал не е имало в града ни от около половин век.

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*