Бойка Асиова представи в Самоков „Вълчицата излиза привечер”

Известната на самоковската културна общественост авторка Бойка Асиова представи на 14 юни в Общинската библиотека „Паисий Хилендарски” новата си книга „Вълчицата излиза привечер”.
Една история от 30-те години на миналия век в малко градче, за емиграцията в Америка, за мъж, пратен в затвора за убийство, и за жена му, която сама отглежда трите си деца и се бори с живота и с… общественото мнение.
Сюжетът е по истински случай. „Живият живот е по-интересен от всичко. И книгата става шарена като него – с любов и смърт, с раждащи се деца, с красота и мъка. Пишещият човек е уязвим, защото е като разголен пред останалите”, изповяда се сякаш писателката.
На фона на изпростяването на не малка част от обществото, на голямата емиграция на млади хора в чужбина, на объркания ни живот, творецът е този, който спастря доброто, родното, за да го запази за бъдещите години и поколения.
Новата книга е дело на издателска къща „Жанет 45”, а представянето й тук бе второ поред, след премиерата в Разлог – родният град на Асиова. Самата тя е автор и на „Яловата вдовица”, номинирана за наградата „Хеликон” и получила националната награда „Николай Хайтов” за 2007 г. Този роман е излязъл и на немски в Германия. Б. Асиова е автор и на „Рецепта за камбана”, отличена с годишната награда на Съюза на българските писатели за 2011 г. за есеистика. Книгата й „Да убиеш Сталин. Спомен за Костадин Лагадинов” пък е документален разказ за невероятната съдба на един човек, минал през сибирските лагери и останал верен на идеала си. Известни са и сборниците с разкази „Мир вам, сто врабчета”, „Мъжко можене”, както и „Лудовица”, „Запеските. Дух и материя”. Писателката е автор и на много публицистично-документални филми – „Жалба по Гоце”, „Пътят за Драма” и др.
Интересно е, че по професия Бойка Асиова е инженер-химик, а е работила и повече от три десетилетия като журналист.
Самата тя, идваща не за първи път за представяне на свои творения в Самоков, се изказа ласкаво за фонда и работата на библиотеката; сподели прекрасните си впечатления от краеведа Мария Йончева, отишла си неотдавна от този свят, а накрая раздаде и автографи.
Спомени и съкровени мисли за гостенката и нейното творчество пък споделиха междувременно Теменужка Велчева, някогашната съученичка на писателката от Разлог и самоковска снаха Васка Доганова, Йонета Стефанова, Любомир Борисов.
Водеща на поредния своеобразен културен празник бе гл. библиотекар Албена Ихтиманска.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*