Боровец прави миниолимпиада на 15 и 16 февруари

Писта „Попангелов” е вече готова за голямата надпревара

– Плевнелиев и Орешарски идват за надпреварата за Европейската купа
– Между състезателите са световни звезди
– Осигурен е безплатен транспорт

След четвъртвековно прекъсване Боровец и Самоков отново са домакини на голямо алпийско ски състезание. В събота и неделя – на 15 и 16 февруари, в нашия курорт ще се състоят надпревари по гигантски слалом и слалом като кръг от състезанията за Европейската купа.
От фирма „Бороспорт” осведомиха, че за спусканията е готова писта „Попангелов” /бивша „Ястребец – 2”/. Подготвени са и стартовите площадки, финалната зона, кулите за телевизионни предавания, цялото трасе е обезопасено.
Първите маншове и в двата дни ще са от 10 ч., а вторите – от 13 ч.
Състезанието ще се състои в самото навечерие на стартовете по гигантски слалом и слалом на Олимпиадата в Сочи. В такъв смисъл надпреварата в нашия курорт ще бъде една своеобразна миниолимпиада.
Днешният ден – петък, 14 февруари, е определен за тренировки. От Българската федерация по ски информираха, че заявка за участие са отправили 17 държави от 3 континента, което е истински рекорд за състезание от подобен ранг – Австрия, Швейцария, Финландия, Норвегия, Швеция, Латвия, Холандия, Великобритания, Германия, Франция, Италия, Словения, Хърватия, Гърция, Япония, САЩ и България.
Участие в надпреварата са потвърдили общо 90 състезатели, сред които и световно известни звезди: Сиприен Ришар, Макс Тисо, Виктор Муфа Жанде /Франция/, Марсел Матис, Марк Дигрубер, Волфганг Хьорл /Австрия/, Доминик Щеле /Германия/, Джовани Борсоти, Кристиан Девил, Матиа Касе, Матео Марсалия /Италия/, Нолан Каспер (САЩ), Даниел Юле, Рето Шмедигер, Маркус Фьогл /Швейцария/. България ще бъде представена от опитния Стефан Присадов и младите таланти Алберт Попов, Георги Нушев, Камен Златков и Йоан Тодоров.
На олимпиадата в Сочи са нашите водещи алпийци Георги Георгиев и Никола Чонгаров. Към тях веднага след стартовете в Боровец ще се присъедини и Стефан Присадов, който на олимпиадата ще участва в гигантския слалом на 19 февруари и в слалома на 22 февруари.
Специален гост на състезанията ще бъде единственият петкратен носител на Световната купа в ските Марк Жирардели. На 15 февруари той ще направи демонстративно спускане заедно с най-добрия български алпиец за всички времена Петър Попангелов.

Самата надпревара ще бъде открита на 14 февруари от министър-председателя Пламен Орешарски. Предвижда се да присъстват още министърът на младежта и спорта Мариана Георгиева и зам.-министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев.
На 16 февруари пък президентът Росен Плевнелиев ще връчи наградите на победителите в слалома и ще закрие официално състезанието.
От „Бороспорт” казаха, че за всички желаещи да гледат на живо спусканията фирмата осигурява безплатен достъп до трибуните, както и безплатен транспорт до тях на всеки 15 минути от паркинга пред „Кабинката” в Боровец.
В дните на състезанието Общината пък е организирала безплатен транспорт за скиори и зрители от зала „Арена Самоков” в града ни на всеки 15 минути в часовете от 8.30 до 9.30, както и между 11.00 и 12.00 ч. – за втория манш на състезанието.
Общината осигурява и паркинг в зоната на Нисък Боровец, на цена само 1 лев за цял ден. Ще има и безплатен транспорт от паркинга до зоната на състезанието.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*