Веселин Начев е новият носител на националната награда за живопис „Захарий Зограф”

Веселин Начев. Снимка: http://bnr.bg/varna

Носител на националната награда за живопис “Захарий Зограф” за 2018 г. е художникът Веселин Начев.
Това реши журито с председател проф. Аксиния Джурова, изкуствовед, и членове художниците Любен Генов, председател на СБХ, проф. Станислав Памукчиев, Милко Божков, Захари Каменов /носител на наградата за 2017 г./, галеристът Иво Масларски, изкуствоведът Борис Китанов и кметът на Самоковска община Владимир Георгиев.
Веселин Начев е направил особено силно впечатление с голямата си изложба през миналата година в София /галерия “Стубел”/. Самата награда ще бъде връчена на новия лауреат на церемония в Художествената галерия „Проф. “Васил Захариев” в града ни на 17 май т. г., петък.
Стана ясно, че сред номинираните за наградата са били и други утвърдени имена в българската живопис – Атанас Тасев, Валентин Данчовски, Атанас Парушев, Десислава Минчева, Валентин Колев, Греди Асса, Вихрони Попнеделев.
Кметът Георгиев е запознал журито с подготвеното и подписано от него писмо до министъра на културата Боил Банов с предложение връчването на националната награда “Захарий Зограф” да се провежда под егидата на министерството. Журито е подкрепило идеята заедно с Общината и Съюза на българските художници партньор на авторитетното начинание да бъде и Министерството на културата.
На заседанието е почетена и паметта на първия носител на „Захарий Зограф” и сетне дългогодишен председател на СБХ и на журито акад. Светлин Русев.

х х х

Веселин Начев е роден на 2 ноември 1958 г. в Бургас. Завършил е Художествената академия в София, живопис, в класа на проф. Иван Кирков. Сега живее и работи във Варна. Участвал е в десетки национални и международни изложби и е автор на много самостоятелни изяви както у нас, така и в чужбина – Русия, Полша, Холандия, Швейцария, Германия, Австрия, Италия, Франция, Северна Македония. Има много награди, включително от Канада и Франция.
Според критици художникът „запечатва всекидневието… стремейки се да открие красота и в най-обикновения ден, да открие красота дори и в грозното.” А Филип Зидаров отбелязва: „Такива произведения рядко поставят ясни въпроси или дават категорични отговори, но винаги ни карат да мислим и преживяваме интерпретираните от тях и в тях действителности.”
„Най-важното, което дава заряд за творчество, е да имаш нови идеи. Винаги си мисля, че най-важното тепърва предстои. Да ти е интересна работата е най-важно от всичко”, изповядва се пък сякаш самият Веселин Начев.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*