Ветераните предават щафетата на младите

Отчетно събрание на дружество „Рилски турист”

По какво се различава един турист от обикновения човек? Всеки може да тръгне на път, но не е турист в истинския смисъл на това понятие.
Туристът първо е родолюбец, второ е „баир будала” – т. е. не се спира пред нищо, когато е тръгнал по планинските пътеки. Обича родната природа, пази я, обогатява я и докато покорява някоя хижа или връх, пее. Ето, това е истинският турист!…
В дружество „Рилски турист”, което през 2012 г. отпразнува 110 години от създаването си, членуват 253 самоковци; с право на глас са 150, стана ясно на годишното отчетно събрание, състояло се на 19 април.
Гости бяха Валентин Симов от Инспектората на БТС и Спас Кордев, с чиято помощ бе пояснено, че е спасена туристическата спалня в Боровец.
Председателката Марияна Илиева отчете дейността на дружеството, преминала под знака на юбилейната 110-годишнина.
„Сблъскахме се с много неприятности и опасността да бъде закрито дружеството бе много реална”, заяви г-жа Илиева. Освен това малко туристи като цяло остават да преспят и да се нахранят в хижите, а и тежките условия през зимата оказват влияние. Окаяно е било състоянието на хижа „Вада” и хижа „Марица”.
Постепенно обаче положението се нормализира. Въпреки кризата и всички несгоди клубовете към дружеството се справят със задачите си. Изключително богата е дейността на клуба за ученически и младежки отдих и туризъм „Мусала”. Организирани са много преходи, изкачени са много върхове.
Клубът по ориентиране все още е „сираче”, загубил своя дългогодишен треньор и деятел, но участниците в него не се предават. Те имат 9 зимни и две летни прояви, в които печелят награди и признание.
Дейността на клуба по колотуризъм се осъществява с помощта на читалище „Младост” и неговата шефка Лили Шуманова.
Клубът на ветераните туристи не се отказва от нито една изява, показва изключителна издръжливост.
Най-голям спонсор на младежкия клуб е г-н Калпачки. С негова подкрепа са организирани преходите „По стъпките на Крали Марко”, „Черноморски бряг”, „Козлодуй – Околчица”, „Св. Атанас и „Копринка”, „Струмица”, експедиция до Босна и Херцеговина и много други. Не бе забравена и помощта на фирмите „Самел-90” и „Монтажи-64” за обновяване на сградата на дружеството.
Табла със снимки разказваха на събранието за всички тези изяви и преживявания.
Най-значими са златните медали на девойките от Раяц.
Хорът на ветераните туристи под ръководството на Борис Стрински тази година ще духне 45 свещички. През м. г. съставът е имал 13 концертни изяви – 5 в града и 8 извън Самоков. Заслужени са 8 грамоти и 6 плакета.
Стрински допълни в изказването си, че съставът е един от най-старите туристически хорове в страната. Досега има 820 концертни изяви. В чест на юбилея Стрински е подготвил за печат 6-и сборник с песни, собствена композиция. Много от досега издадените сборници са раздадени на хорове в страната и те са включили песни от тях в своя репертоар.
От финансовия отчет на събранието пролича, че няма нарушения и злоупотреби.
Предложено бе да се подменят част от одеялата и бельото по хижите. Имаше и предложения за допълнения в законови постановки. Всички предложения бяха приети единодушно.
„Радвам се на вашата богата дейност. Хубавото е, че много млади хора са с вас. Изграждайте добри взаимоотношения помежду си, за да ви върви все така работата”, изтъкна в заключение представителят на Инспектората на БТС В. Симов.

Димитрина Божилова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*