Новини, Образование, Спорт

Вижте всички носители на общинска стипендия за учебната 2016/2017 година

Стипендия „Константин Фотинов” – хуманитарни науки
1. Радост Георгиева Туджарска
Ученичка в X клас в СУ „Отец Паисий” през учебната 2015-2016 г. Първа награда на ІV национален конкурс за детска рисунка „ПриказкиТЕ” – 2015 г. и 2016 г. и трето място на „Виртуална пролет – 2016” в раздел „Компютърна рисунка”. Трета награда за есе в литературен конкурс за средношколци, изучаващи английски език за 2016 г. С най-висок резултат на областния кръг на олимпиадата по английски език – 2016 г., сертификат за английски език от Кеймбридж с максимален брой точки.
2. Силвио Пламенов Томов
Студент по история, първи курс, в СУ „Св. Климент Охридски” през учебната 2015-2016 г. Работи върху книга със заглавие „Забравените герои на България”, посветена на шест исторически личности, свързани със Самоков, има публикации във в. „Приятел”, член на литературен клуб „Димчо Дебелянов”. Сътрудничи активно на сп. „Българска наука”. В процеса на следването си изготвя презентация „Тракийските преселения край изворите на Ескус” с цел популяризиране на античното минало на Самоков и региона.

Стипендия „Акад. Любомир Чакалов” – природо-математически науки
1. Георги Христов Димитров
Ученик от VI клас в ПГ „Константин Фотинов” през учебната 2015-2016 г. Постижения: 1 златен, 2 сребърни и 1 бронзов медал от международното състезание „Математика без граници”. Първо място от областния кръг на националната олимпиада по математика, второ място от състезанието „Вива Когнита”, пето място и награда от БАН в състезанието „Черноризец храбър”. Участие в Сингапурско-Азиатската математическа училищна олимпиада, където печели бронзов медал, участва в международното математическо състезание „Австралийско кенгуру” – на английски език. Участва във всички състезания, организирани от Съюза на математиците в България.
2. Снежана Георгиева Кашъмова
Ученичка от XIІ клас в ПТГ „Никола Вапцаров” през учебната 2015-2016 г., отличник на випуска. Участва в национални състезания по предприемачество, икономическа и финансова грамотност, организирани от фондация „Джуниър Ачийвмънт България”. Отлични резултати в „Социални иновации”, „Финансов лагер” и „Виртуално предприятие” – състезание от националния календар на МОН. Сега е студентка по ветеринарна медицина в София.

Стипендия „Наум Хаджимладенов” – изкуства
1. Кристиан Захаринов Захариев
Ученик в X клас на ПТГ „Никола Вапцаров” през учебната 2015-2016 г. Занимава се с изобразително изкуство от ранна детска възраст в школата по рисуване „Наум Хаджимладенов”, а от една година – в школата на Бойко Павлов. Има потенциал на всестранен художник-реалист, карикатурист, с добри постижения в областта на комиксите и минимилистичната скулптура. Част от постиженията му са: ІІ място в национален конкурс за детска рисунка „Какво знам за Антарктида”, ІІ място в национален конкурс за коледна картичка, голямата награда в национален конкурс за комикси „Аз и моят град” в Художествена галерия „Димитър Добрович” – Сливен.
2. Кристиян Даниелов Ласкин
Ученик от ІХ клас в ПГ „Константин Фотинов” през учебната 2015-2016 г. Талантлив възпитаник на школата по изобразително изкуство „Зографче”. На националния конкурс „Захарий Зограф” през 2013, 2014 и 2015 г. печели в своята възрастова група специалната награда, първо и трето място. Отличен математик.

Стипендия „Проф. Васил Стоин” – музика
1. Петя Георгиева Атанасова
Ученичка в XІ клас на НМУ „Любомир Пипков” – София през учебната 2015-2016 г. С изявен музикален талант и множество награди: ІІ награда по пиано на междунаредон клавирен конкурс „Citta di Rocchetta” – Италия, І награда и награда за изпълнение на класическа творба на международния конкурс „Андрей Стоянов”. Участва в майсторски клас по флейта към Берлинската консерватория в НБУ. С многобройни участия в концерти и продукции по флейта и пиано. Участва в концерти на духовия оркестър на НМУ и младежката филхармония „София”.

Стипендия в областта на спорта
1. Георги Николаев Околски
През учебната 2015-2016 г. е ученик в ХІ клас на СУ „Никола Велчев”. Активно се занимава със спорт, състезател в националния отбор по ски алпийски дисциплини. Спечелил второ и четвърто място в състезание от FIS-Пампорово през 2016 г., второ и трето място на кръг от FIS-Банско през 2016 г. Участник във Вторите зимни младежки олимпийски игри в Лилехамер.
2. Биляна Живкова Дудова
Ученичка от XІІ клас в СУ „Никола Велчев” през учебната 2015-2016 г. Национален състезател по борба. За 2016 г. е шампионка в държавното първенство по свободна борба за девойки и жени, печели ІІІ място на европейското първенство по борба за младежи през юни 2016 г. в Букурещ. Приета за студентка треньорски профил в ЮЗУ «Неофит Рилски» – Благоевград.

Стипендия „Млад талантлив спортист от зимните спортове”
1. Марио Иванов Матиканов
Ученик в V клас на СУ „Никола Велчев” през учебната 2015-2016 г. Тренира ски бягане от три години към ски клуб „Рилски скиор”. Показва данни и талант като ски бегач. Републикански шампион с 2 златни и 1 сребърен медал от държавното първенство по ски бягане през 2016 г. за момчета младша възраст, носител на сребърен медал от състезанията за купа „Самоков” за 2016 г.
2. Мартина Николаева Иванова
Ученичка от V клас в СУ „Никола Велчев” през учебната 2015-2016 г. Картотекиран състезател по ски алпийски дисциплини в ски клуб „Боровец”. През сезон 2015-2016 г. се е класирала на призови места – от първо до четвърто, в седем състезания на национално ниво във възрастовата група до 12 г.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*