Вижте 11-те наградени самоковки по случай 8 март

Анита Симитчиева

Анита Симитчиева. Анита поема сдружението с нестопанска цел „Сили имам да се боря”, инициирано и ръководено от нейната майка Ирина през месец май 2015 година. За по-малко от една година председателство успя да организира доста инициативи: благотворителна изложба за набиране на средства за изграждане на център за мобилни палиативни грижи; акция за кръводаряване; коледен спектакъл; профилактични прегледи през октомври, а от декември миналата година и ежемесечни ехографски прегледи за рак на гърдата.

Виолета Гелова

Виолета Гелова. Тя е с дългогодишен опит като счетоводителка. През 1993 година основава счетоводна фирма „Конто ВГ”. Осигурява работа на десет икономисти. Г-жа Гелова е пример за утвърдил се с работата си специалист. Под нейно ръководство през годините фирмата й си спечели заслужен авторитет.

Иванка Керефеина. Вече 26 години работи в книгоразпространението, а от 19 години е със собствен бизнес – книжарница. След смъртта на съпруга си през 1988 година сама отглежда двете си дъщери. Сега се радва на 4 внука, трима от които са студенти. Ваня участва активно в обществения живот, в туристическата дейност. От 2014 година е председател на клуба на ветераните-туристи.

Люба Кленова. От малка е закърмена с любов към белите спортове. Става част от СК ”Рилски скиор” и представлява клуба и града ни на национални и международни състезания. Пряк участник и организатор е на всички състезания, провеждани от БФ по ски през периода 2007-2014 година. От 2013 година е член на подкомитета на „Мастърс ски” към Международната федерация по ски и член на конфедерацията по фрийстайл ски към ФИС по време на конгреса в Барселона 2014 година. Като част от екипа на „Бороспорт”АД от 2014 година работи по проекти за развитието на масовия детски ски спорт в Самоков и региона.

Маргарита Кьосева-Вълкова. Завършила е художествено училище за изящни изкуства „Илия Петров”. Известно време работи като уредник в галерия на „Шипка” 6, но се връща в родния Самоков, занимава се с филмов плакат и в областта на приложното изкуство. Пали искрата на любов към изобразителното изкуство и култура на самоковските деца от 1992 година до днес. Създава детска школа „Зографче”. Творби на възпитаниците й са печелили много награди и много от тях са подредени в изложби в Самоков, Рилския манастир, Париж, където показват икони и литографии, подбрани от трите графични проекти, в които участват.

Д-р Мария Славова. Завършила е медицина с отличен успех през 1979 година и целият й трудов стаж е в общината. Започва като училищен лекар в Спортното училище, после – ординатор в поликлиниката в Боровец. През 1991 година специализира очни болести и от тогава работи в очно отделение на МБАЛ-Самоков, като от 2011 година е началник на отделението.

Мария Япракова. В продължение на 21 години тя е директор на ОДЗ „Зорница”. Преди това 5 години е била директор на детската градина във фабрика „Самоковска комуна”. Завършила е Югозападния университет „Неофит Рилски” в Благоевград, има и следдипломна квалификация. Носител е на златния почетен знак на Община Самоков за принос за развитие на образованието. Има и много други награди. Майка е на две деца и баба на три внука и една внучка.

Роза Попова

Роза Попова. Тя е старши начален учител в ОУ ”Св. св. Кирил и Методий” с 35 години стаж. Автор е на публикации в педагогически списания, в резултат на което й е присъдена първа квалификационна степен. Участник е в колектив за разработване на учебна програма и учебник по математика за четвърти клас. Нейни възпитаници имат призови класирания в национални и международни математически състезания, олимпиади и конкурси. От 1999 година Роза Попова е автор и сценарист на детското информационно предаване „Самоковче” на канал „Рила”.

Росица Арнаудова. Завършила УНСС, специалност „Счетоводство и контрол”. От 2001 година работи в ДСК, а от 2012 година е управител на клона на „Райфайзенбанк” в Самоков. Под нейно ръководство служителите на банката участват в дарителски кампании: през 2014 година по проекта „Помогни ми да играя в позитивна среда” на сдружение с нестопанска цел „Довери ми се” и са дарили 2506 лв., а през 2015 година по проект „Реставрация на Зографски стенопис в манастира „Покров на пресвета Богородица”, като са дарили 2700 лв. Това са част от 189-те значими проекти в кампанията „Избери, за да помогнеш” в сферата на здравеопазването, в социалната дейност, екологията, образованието и културата, организирани от „Райфайзенбанк – България”.

Снежана Бакрачева. Тя е дългогодишен секретар на читалище „Виделина” в село Широки дол. Има голям принос за разнообразяване и обогатяване на културния и обществения живот в селото през последните десетилетия. Известна е като добър организатор на художествени изяви. Активна общественичка и културна деятелка. Един от заслужилите читалищни дейци в общината.

Станка Крачунова. Тя е специалист в областта на пластмасите и дългогодишен служител в заводите „Владо Георгиев /”Пластимо” / и „Любчо Баръмов”. Една от ветеранките е на женското движение в Самоков. Ползва се с авторитет сред жените. Участва активно в работата на жените в първи квартал и във всички мероприятия, организирани в общината.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*