Новини, Туризъм

Влади Гюров изкачи Мусала в инвалидна количка

Невероятно, но факт! 34-годишният Влади Гюров, който от 15 години е в инвалидна количка, изкачи на 9 март Мусала. Невероятно силният по дух млад мъж бе подкрепен от също много амбициозни млади хора. Подкрепа на необичайния проект оказаха Национален парк „Рила”, Планинската спасителна служба и фирма „Бороспорт”.
В резултат на тежък инцидент на 11 септември 2000 г. Влади е прикован към инвалиден стол. Животът му се преобръща, но младежът не се отчайва, а се превръща в човек, достоен за подражание. Независимо от физическите ограничения продължава да спортува – тенис, баскетбол, колоездене, плуване и дори летене и гмуркане. Учи в университети, получава дори шофьорска книжка. Мотото му е: “Има ли желание, има и начин…”
Акцията „Мусала” стартира в 8 ч. от долната станция на кабинковия лифт за Ястребец с екип на „Бороспорт”. На горната станция групата е посрещната от шефа на Планинската спасителна служба Пепи Терзийски. Участниците с машина и вързани с въже за нея стигат почти до Леденото езеро. В 13 ч. от там поемат за върха.
Захари Недялков, Милен Братанов, Ангел Григорчев, Иван Димитров и още десетина души потеглят нагоре. След серия от доста страшни повдигания на носилката над оголени камъни и при почти 90-градусов наклон в края на трасето в 15 ч. всички са на върха. Победа! Там прекарват петнайсетина минути, през които, както споделят самите участници, „нямаше човек, на когото да не виждаме усмивка на лицето през сълзи от щастие в очите…”
На Мусала Влади Гюров има още едно трогателно преживяване – получава картичка с пътя към върха и мисълта на големия алпинист Христо Проданов “Където има воля, има и път”. Автор е дъщерята на Захари Недялков.
Благодарение на дежурство на лифта в извънработно време служителите от „Бороспорт” осигуряват успешното „приземяване” на групата в Боровец към 18 ч.
Влади и екипът са признателни на „Бороспорт”, на служителите на Национален парк „Рила” и Планинската спасителна служба, на Захари Недялков, метеоролозите от Мусала и всички анонимни доброволци с наистина големи сърца.
“Беше прекрасно, надмина многократно очакванията ми, макар че имаше доза екстремизъм, независимо че екипът беше изцяло от професионалисти”, заяви Влади Гюров.
Злополуката отпреди 15 години младият мъж разглежда като „невероятен шанс да разбера и отсея важните и истински хора в живота ми, какво значи да имаш невероятно семейство и приятели, как отново да опознаеш живота и да се научиш да го живееш…”
По думите му, той сега изкарва заплатата си в прекрасен колектив, на страхотно и наистина достъпно място.
„Продължавам да правя лудости, които ме карат да се чувствам жив и да увеличават белите косми по главите на близките ми хора”, отчита сега с ирония и признателност Влади.
Изкачването на Мусала е имало и благотворителна цел. Организаторите се надяват да съберат средства, за да успеят да помогнат на повече хора като Влади Гюров да практикуват спортове, адаптирани специално за тях. Снимки, видео и сметката, в която се събират средства, са публикувани в страницата Musalla Peak 2016 – mission possible or not? в социалната мрежа “Фейсбук”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*