Други, Здраве, Култура, Новини, Спорт

Време за алтернативна медицина с Надя Иванова: „Йога е начин на живот”

Надя Иванова

Самоковката Надя Иванова е специалист в областта на алтернативната медицина. Занимава се с йога от 12 години, а от 2009 г. и преподава. Тя е сертифициран йога инструктор, Рейки майстор, Бахов терапевт и рекролог и години наред успешно провежда различни по вид семинари с духовна насоченост. Завършила е „Мениджмънт в рекреацията, SPA и Wellness” в Икономическия университет във Варна. Наскоро проведе съвместен семинар с писателя Георги Жеков, автор на книгите „Медицината на новото време”, „Другата реалност” и “Българските супер храни”. В края на следващия месец в гр. Априлци Иванова организира нов съвместен семинар със звукотерапевта и творец в различни арт форми Михаела Стойкова на тема „Пътуване към себе си с магията на звуците”.
В момента пише книгата „Близо до Бога или поглеждане навътре към себе си”, в която говори за Бога вътре в нас.

– Здравейте, г-жо Иванова! Живеете в Казанлък. Разкажете на нашите читатели с какво се занимавате?
– Аз съм един от основателите на холистичен център „Нирвана”, в който се грижим да поддържаме висока здравна култура. Най-общо казано, стремим се да възстановим и да поддържаме здравословното равновесие на хората с различни алтернативни методи.
Преподавам йога. А също съм и Рейки майстор, което представлява лечение чрез полагане на ръце с универсална жизнена енергия. Бахов терапевт съм – това е лечение с цветните есенции на д-р Бах, които лекуват на психоемоционално ниво, търсейки причината на проблема.
– За какво ви търсят най-често хората в Самоков?
– Освен за гореизброените методи за лечение, напоследък често ме търсят и за диагностика чрез квантов анализатор. С помощта на специален уред се измерват всички органи и системи на квантово ниво – дава над 270 показателя на органи и системи. Квантовият анализатор установява токсините, витамините, минералите в нашите тела и по този начин разбираме навреме за евентуални бъдещи проблеми. Държа да подчертая, че този уред не поставя медицинска диагноза; ако има проблем, назначаваме съответна профилактика. При сериозни проблеми насочваме към специалист.
– Всяка година ли идвате в Самоков?
– Старая се да не пропускам „почивките” си в града. Обикновено идвам за по седмица или десет дни, но тази година реших да поостана по-дълго – до края на август, като планирах да довърша книгата си.
Моята приятелка и колежка Владислава Кръстева от Центъра за социална рехабилитация и интеграция ми помага много в срещите с местните хора. Владислава е психолог, но се занимава и с рейки терапия и с нея работим заедно.
– Защо се обърнахте към йога?
– Преди около 12 години имах сериозен здравословен проблем, при който традиционната медицина нямаше как да ми помогне. Много отдавна разреших този проблем, а откакто приех йогата като начин на живот, вече не боледувам! Моят случай обаче не е индивидуален – това се случва на всеки, който се докосне и заплени от йога.
– Какво е йога за вас?
– Йога в превод от санскрит означава съединение, сливане с природата и съчетание с нейната цялост. Йога е себеусъвършенстване, това е тотална наука за човека. Мотото е „Здрав дух в здраво тяло”. Всички стъпки, през които преминават хората, приели йога, водят до мир и хармония в душата. Йога не е спорт, който тренираме по 2-3 часа на ден, а представлява начин на живот! Йога ни дава младост, здраве, дълголетие, вътрешен мир и хармония.
– Споменахте за степени, които хората преминават, за да достигнат това състояние…
– Става дума за 8-степенната система на Раджа йога – класическата /царската/ йога. Първата стъпка – яма – съдържа пет основни морални принципа. Втората стъпка – нияма /дисциплина/, изисква много практика и постоянство. Тук влизат всички правила и препоръки за здравословно хранене и техники за пречистване на тялото и ума. Например едно токсично тяло има токсичен ум, който създава токсични мисли. Чистият ум създава чисти и позитивни мисли.
Третата стъпка се нарича асана /удобна статична поза/. Това са психо-физически упражнения, които обхващат всички мускули и стави и влияят върху сърдечно-съдовата, дихателната, нервната, ендокринната система и оттам върху целия ни организъм. Много от тях се използват за лечение на различни заболявания.
Пранаямата /четвъртата степен/ са т. нар. дихателни упражнения. Прана е жизнената енергия, която е навсякъде около нас, яма е контрол. Пранаяма е контрол над прамата чрез дишането. На това ниво се постига вътрешна хармония, успокоява се умът, достига се до по-високи нива на съзнание.

– Има още четири степени…
– Да. В пратяхарата /петата степен/ се постига т. нар. отдръпване на сетивата, което е по-рядко позната практика. Постига се относителна независимост на ума от сетивата.
Шестата стъпка е концентрацията. Това е мисловна енергия, насочена към един обект – вътрешен или външен. Концентрацията е метод за развитие на ума и себеконтролиране.
Както светлината, насочена през тръба, увеличава силата си, така и мисълта, насочена към един обект, увеличава многократно своята сила. Умът ни пребивава 80 % ту в миналото, ту в бъдещето. Постоянно съжаляваме за минали неща или се тревожим за бъдещето. Не можем да променим миналото, а бъдещето е неизвестно. Така най-много да си доведем депресия. Единственото реално съществуващо време е тук и сега. Концентрацията ни помага да пребиваваме колкото се може повече време в настоящето. Всъщност това е единствената рецепта за щастие!
Медитацията /седмата стъпка/ е състояние на не ум. Самият ум е един голям бърборко – скача от клон на клон и не може да се спре. Ако се затворим само за час в една стая и записваме всичко, за което мислим, ще видим колко боклук ще избълва от ума ни. Между всяка мисъл има пауза и ние можем да я уловим, да изолираме съзнателния ум и да навлезем в подсъзнанието. Изпадаме в състояние на вътрешен покой. Така правим връзка с Висшия си Аз. Медитацията е спонтанно състояние след продължителна концентрация.
– Остава последната степен…
– Това е финалната стъпка – нирваната /саматхи/ – състояние на свръхсъзнание, т. нар. просветление. До това състояние са достигнали великите учители Исус и Буда.
– А други?
– За съжаление, малко наши съвременници са го постигнали. Всъщност йога няма крайна цел. Тя е път в живота. Важен е пътят, а не целта.
– Всеки човек ли може да се подложи на физическо и психическо лечение чрез йогата?
– Йога не е терапия, а начин на живот, за да не стигаме до терапия. Няма нелечима болест – има нелечим пациент. Според алтернативната медицина определението за здраве е състояние на вътрешна хармония и баланс. Болестта е дисхармония. Тя не е враг, с който според съвременната медицина трябва да се борим, тя е приятел на човека – коректор, който ни казва – “Не е от тук пътят” или начинът на живот. Така че изцелението настъпва вътре в нас и е съзнателен избор на душата. Човешкото тяло има уникална способност за самовъзстановяване. Ние помагаме на човек, като стимулираме собствените му самовъзстановителни процеси, а те не включват само физическото тяло, а също емоциите и мислите.

Телефонният номер за връзка с Надя Иванова е 0893 675 501. Може да се свържете с нея и чрез интернет сайта www.yogakazanluk.com, както и във фейсбук профила й „Йога За Всеки Казанлък” и групата във фейсбук „Холистичен център „Нирвана” – Казанлък”. Г-жа Иванова ще бъде в Самоков до 29 август. За връзка с колежката й от Самоков Владислава Кръстева звънете на тел. 0896 471 884.

Разговора води: Делян Василев

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*