Връщат имоти на Симеон Сакскобургготски със специален закон?

Държавата ще връща имотите на Симеон Сакскобургготски със специален закон. Делата за самите имоти са спрени до постигане на споразумение. Наскоро държавата е поискала от Софийския градски съд да спре делата за „царските имоти”. „След 6 месеца, ако не бъде постигнато извънсъдебно решаване на казуса, делото продължава”, заяви по този повод министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.
Адвокатите на Сакскобургготски съобщиха, че са съгласни делата да бъдат спрени. Обект на съдебни спорове са дворецът „Царска Бистрица”, 16 хил. дка гори в Рила и дворецът „Врана”, в който в момента живее бившият министър-председател.
Замисълът е връщането на тези имоти да бъде уредено със специален закон, с какъвто са отнети през 1947 г. Такова е, според централни медии, решението на комисията към Министерството на правосъдието.
Преди 8 години парламентът наложи мораториум за ползване на цялото имущество на Сакскобургготски и той започна да съди държавата в Страсбург.
Имотите, построени на държавна или общинска земя – „Кричим”, „Саръгьол” и „Ситняково”, не могат да бъдат върнати. Споразумение може да се постигне за дворците „Царска Бистрица” и „Врана”.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*