Култура, Новини

Вълнуваща вечер за писателя Славчо Ангелов /снимки/

Албена Ихтиманска, Тодор Попов и Петър Фингарски

Възпоменателна вечер по случай 100-годишнината от рождението на Славчо Ангелов се състоя на 13 юни в Общинската библиотека “Паисий Хилендарски”. Водещата Албена Ихтиманска, гл. библиотекар, изтъкна творческия принос на писателя, неговата любов към планината, безкористно себераздаване и обич към децата и младите хора.
Прочетено бе и писмо на сина на писателя Чавдар Ангелов, който живее в София и по здравословни причини не можа да присъства на изявата. “В писанията си баща ми е преди всичко поет.Лириката е в душата му и тя е неговият език на любовта и омразата, на страха и надеждата… Смъртта твърде рано покоси баща ми – на някакви си петдесетина години. Но той се беше отдал на най-плодотворното от всички изкуства – това е изкуството да се живее добре в помощ на хората. В крайна сметка важна е не дължината, а стойността на съществуването…”, бе написал Ч. Ангелов, който също е познат като писател и журналист, бивш дългогодишен зам.-главен редактор на сп. “Лов и риболов”.
За живота и творчеството на поета и писателя, публициста и общественика Славчо Ангелов говори председателят на самоковското журналистическо дружество Тодор Попов.
Славчо Ангелов е роден на 19 юни 1912 г. в Самоков, а се разделя със земния свят едва 50-годишен – на 7 май 1963 г. Първата си книга издава едва на 27 години – през 1939 г. Още тогава – през 30-те и 40-те години на миналия век, развива активна културна и читалищна дейност. Сътрудничи на централната преса за деца и юноши. Сам редактира и издава местни вестници. От 1953 до 1963 г.е редактор в тогавашния вестник “Самоковска трибуна” /по-късно “Самоковска комуна”/. Този период е и особено плодотворен за неговата писателска дейност – тогава написва и издава над 20 книги за деца. Става популярен не само с творчеството си, но и като обаятелна, слънчева личност, човек с богата култура, безукорно честен, уважаван от своите съграждани и от творците в страната по това време, любимец на малките читатели със своите стихове и поеми, разкази и приказки.
Т. Попов предложи по случай юбилея да се издаде книга с подбрани произведения на Славчо Ангелов, улица в родния му град да се нарече на негово име и на подходящо място да се постави паметна плоча, детският отдел на общинската библиотека и нова детска градина в Самоков да се нарекат с името на видния творец.
Спомени за Сл. Ангелов разказа Петър Фингарски, бивш дългогодишен ръководител на общинската библиотека. Той цитира и мнението на друг голям български творец – Цветан Ангелов, който казва за Славчо, че е “искрен поет и патриот”.
Интересни спомени разказаха и Иван Ненов, Димитър Божилов, Петър Ангелов, Христина Янева.
Ученици от клуб ”УСПЕХ” към ОУ “Св. св. Кирил и Методий”, редовни посетители на детската библиотека и на библиотечния филиал в Четвърти квартал, пък добавиха свежи щрихи към запомнящата се вечер, като прочетоха стихове на поета.

Яна Василева

Снимки: Делян Василев

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*