В Долна баня честваха Димчо Дебелянов

Къщата-музей на Димчо Дебелянов в Копривщица

В деня, когато се навършват 125 години от рождението на най-нежния български поет Димчо Дебелянов, библиотеката при читалище „Рила” в Долна баня стана организатор и домакин на среща-разговор, посветена на юбилея.
Културни дейци, ученици от СОУ „Неофит Рилски” и ПГ „Христо Ботев” се събраха в ритуалната зала. За живота и творчеството на поета, детството му в родната Копривщица, любимите жени на твореца и за гостуванията му в Долна баня – при неговия по-голям брат Илия, говори библиотекарката Атанаска Тодорова. Нейният разказ бе съпътстван от много снимки, показани чрез мултимедията, предоставена от програма „Глоб@лни библиотеки – България”. При посещенията в Долна баня Димчо написва някои свои стихотворения, тук той се запознава и с Николай Лилиев, който работел по онова време като счетоводител в местната дърводелска фабрика.
Прочетени и рецитирани бяха едни от най-хубавите стихотворения на поета от Маргарита Стефанова, секретар на читалището, и от Александра Драганова, бивша учителка по български език и литература.

Любомир Кузев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*