Култура, Новини

В Косово вече знаят за Самоков

В художествената галерия на гр. Гилан /Република Косово/ на 5 октомври бе открита изложба на произведения от международния пленер “Дардания Арт Експедиция”. На откриването присъства и министърът на културата на Косово Мемли Красники.
Ветон Невзати, директор на отдела за културата, младежта и спорта в Гилан – град, известен с културните си традиции, поздрави чуждестранните гости и благодари на организаторите. Българският художник Иван Шуманов, ръководител на школата по изобразително изкуство “Наум Хаджимладенов” при самоковското читалище “Младост”, поднесе поздравителен адрес от името на Община Самоков. „Поканата към Иван Шуманов отваря възможности за отлично общуване между артистите от България и Република Косово“, бе изтъкнато в приветствието.
В пленера участваха културни деятели от Турция, Албания, Косово и други страни. Ние, гостите, посетихме много красиви места в Косово, обсъдени бяха и възможностите за сътрудничество в областта на културата и туризма.
Самият пленер се състоя с подкрепата на Министерството на културата на Косово, Община Гилан и частни фирми.
Тук искам да вмъкна, че нашата представа за Косово – че там се води едва ли не война, че в района постоянно избухват размирици и т. н., изобщо не е вярна. Посетете Косово и не се притеснявайте – няма за какво. Градовете Прищина, Гилан, Призрен и др. са съвсем съвременни, хората са невероятно дружелюбни, изкуството там е на много високо ниво, страната е невероятно пъстра и изпълнена с история, а можете да срещнете там и много българи.
Художници от различни страни вече изразиха желание да участват в подобен пленер в Самоков. Те са впечатлени от снимки на забележителности от Самоков и Рила, от различни културни програми. Ако подобен пленер се организира наистина в Самоков, това ще бъде принос към местния културен живот, за развитието на града и на бизнеса, включително на туризма, в района.
Благодаря на Община Самоков за поздравителния адрес, признателен съм за подкрепата на кмета г-н Георгиев, на гл. експерт “Култура” Пепа Георгиева и вярвам, че те ще помогнат на читалище “Младост” да се организира и при нас подобен невероятен културен форум.

Иван Шуманов

Leave a Reply