История, Култура, Новини, Туризъм

В Черна гора усетихме истинското планинарско приятелство

От 14 до 18 юни в Черна гора се състоя Петнадесетата юбилейна балканска среща на планинарските дружества. Домакин на традиционната проява бе планинарският клуб „Горица” от Подгорица – столицата на Черна гора.
За нас, делегацията от България, това бе едно безкрайно пътуване през планините на Македония, Албания и Черна гора. Усещането, че се „въртиш в кръг” сред била в близост и докъдето ти стига погледа към хоризонта, бе прекъсвано от кратки престои в градове и в трите държави, но колкото „да поемем въздух”. Можахме само да зърнем /но не и да останем за малко там, въпреки че ни се искаше/ красивото албанско крайбрежие.
Домакините бяха организирали срещата в м. Веруша /1200 м надморска височина/, в нает от планинарския клуб детски почивен лагер. С много отклонения във всички посоки и необозначени на картите малки селища планинският път в късния вечерен час на пристигането ни се превърна в истинско изпитание.
Слава Богу, че планината създава трайни и истински приятелства. Тези, които тръгнаха да ни търсят и останаха будни до 4 часа през нощта, бяха отново нашите приятели от Сърбия – от белградското планинарско дружество „Победа”, водени от Борис Мичич, председател на Туристическия съюз на Сърбия.
Това приятелство датира отпреди 15 години, от първата балканска среща /в Сараево – Босна и Херцеговина/, когато също се наложи Борис Мичич да „спасява” самоковската група. Но това е друга история. За момента е важно чрез български вестник да поднесем на него и на цялата сръбска група своето „Благодарим!”
След балканската среща, чийто домакин бе ТД „Рилски турист”, бе отчетено, че „летвата” е вдигната толкова високо, че е трудно да бъде следвано това ниво. Така и никъде след това направеното от самоковци не бе повторено.
Най-доброто, което показаха домакините от Черна гора, бяха туристическите маршрути, разработени в три варианта и различна категория на трудност. Така гостите на срещата си разделиха пътищата за един ден, който завърши с обща, много весела вечер, с песни и танци, подаръци за домакините и пожелания за нови срещи.
За домакин на следващата балканска среща бе избрано туристическо дружество „Погледец” – Бистрица.
Балканската среща завърши в неделния ден, когато всички заедно направихме обиколка около едноименното езеро и разгледахме „Биоградски национален парк”.

Снежана Лалева

Leave a Reply