Култура, Новини

Георги Видинов с нова самостоятелна изложба

27 акварела и 6 картини с маслени бои разкрасиха салона на Общинската библиотека „Паисий Хилендарски” на 25 ноември. Те са се родили под четката на умелата ръка на Георги Видинов. „Планинска пътека”, „Борова гора”, „Орловите скали над Бели Искър”, „Екопътеката в Бели Искър”, „Импресия”, „Пътуване към есента”, „Зимен пейзаж” и други картини със засилено участие на червеното и златно жълтото допринесоха за приятното настроение на всички, които дойдоха за откриването на 14-ата поредна изложба на художника.
„Вече 10 години от своя живот Видинов е отдал на рисуването, макар че е завършил скулптура. Рисуването за него е като огледало, в което се оглеждат душата му, преживяванията, чувствата, любовта към природата”, изтъкна при откриването Мирослава Мирчева.
Всички присъстващи се убедихме, че картините му са плод на житейска философия и символ на голяма битка със сивотата на всекидневието.
Художникът пък сподели, че е хубаво да се комбинират нещата, да се допълват. Може привидно да изглеждат еднакво, но всяко нещо е различно и трябва да умееш да видиш разликата. В отговор на въпрос творецът заяви, че се е опитвал да рисува и икони, но че те не могат да му осигурят достатъчно свобода, защото трябва да се спазват определени канони.
„Тези цветове – червеното и жълтото, са мои цветове. Те радват окото, но още не съм стигнал до центъра, до ядрото на нарисуваното. Водеща е енергията, която имам и искам да предам на другите”, допълни Видинов.
Разглеждайки творбите, самата аз изпитах едновременно и радост, и малко носталгия от това разнообразие от пъстри, примамливи, топли, тайнствени, мистични чувства, закодирани във всяко платно. Една чудесна цветна гама, която ще краси фоайето на библиотеката до края на годината.

Димитрина Божилова

Leave a Reply