Зимни спортове, Новини, Спорт, Туризъм

Георги Кочов: “Подмяната на лифт „Мартинови бараки” е наложителна”

Георги Кочов, изпълнителен директор на „Бороспорт” АД: “Подмяната на лифт „Мартинови бараки” е наложителна”

– Г-н Кочов, на сесията на Общинския съвет на 22 февруари бе разгледано искане на фирма „Бороспорт”, засягащо развитието на Боровец, в частност подмяната на лифт „Мартинови бараки”. Изказани бяха разнопосочни мнения, искането не събра тогава достатъчно подкрепа…
– Дружеството ни от дълго време проучва възможностите за подмяна на този лифт. Проектът за реконструкция включва цялостна подмяна на стълбове и станциите. Трасето на лифта и горната станция към момента са собственост на „Бороспорт”.
Болно ми е обаче, че днес няма същото отношение на самоковци към курорта, както едно време. Тогава откриването на нов лифт беше празник за всички. Организираха се тържества и състезания. Днес като че само инвеститорът се бори за това съоръжение, а от него ще спечелят всички.
– Какво би представлявала подмяната на този лифт?
– Говорим за съоръжение от ново поколение – 6-седалков лифт, отговарящ на всички съвременни критерии за сигурност и същевременно щадящ природата. Съоръжение от този тип се отличава с нисък шум и минимално замърсяване.
Реконструкцията ще се извърши изцяло в рамките на съществуващото трасе и в границите на имота. Дължината на лифта ще се запази, както е в момента – приблизително 1200 м.
– Вие обаче искате да се извършат процедури и в общински имот. Какво налага това?
– Част от долната станция на лифта и сега влиза в общински имот. Всъщност говорим за влизане в общински имот с десетина метра. Имотът, който трябва да се обособи, е под 400 кв. м. Ако трябва да сме максимално точни, става дума за 397 кв. м.
За съжаление, както се развиват нещата, вероятно догодина ще посрещнем сезона без лифт „Мартинови бараки”, а този лифт е гръбнакът на съоръженията в ски център „Ситняково”. В тази зона тренират децата от всички самоковски клубове, те използват най-много този лифт. Ако не се промени ситуацията, няма да има и нощно каране на ски, а в момента ние сме единствения ски център в България, който предлага такива отлични условия и толкова писти за нощно каране.
Искам ние, самоковци, да се гордеем с Боровец!

Росица Стойкова

Leave a Reply