История, Култура, Новини

Георги Николчев: „Неописуемо е чувството, когато видиш как светят очите на младите”

По предложение на кмета Владимир Георгиев и с решение на Общинския съвет със златния почетен знак на Общината вчера – навръх 1 ноември, на тържество в Сарафската къща бе награден Клубът на любителите на историческо оръжие „Чакър войвода”. Доброволците от клуба възродиха със съдействието на Общината емблематичните за Самоков Чакърови празници – събитие, което отново се превърна в едно от най-запомнящите се в културния ни календар. Тази година отбелязахме за 5-и пореден път възстановените Чакърови тържества, които спомагат и за популяризирането на Христо Проданов – историческа личност, допринесла за премахване на ангарията в нашия край. Членовете на клуба вземат активно участие като доброволци в подготовката и провеждането на тържествата. По тяхна покана в честванията участват патриотични клубове от цялата страна, като с възстановките се пресъздават героични събития от хайдушкото движение в Самоков и района. Клуб „Чакър войвода” активно участва в историческите събития от културния календар на общината, благодарение на участниците в клуба се организират и историческите възстановки за посрещането на освободителите в Самоков.
Ето какво заяви при получаване на високото отличие на тържеството в Сарафската къща председателят на клуба Георги Николчев:
„Благодаря ви от името на Управителния съвет на клуб „Чакър войвода” за високото признание, което дадохте за дейността на нашия клуб досега. Единственото, което ни подтикна да създадем клуба, бе желанието ни да се запазят традициите, българщината. Неописуемо е чувството, когато човек види как светят очите на младите. Възстановяването на Чакъровите празници дойде от само себе си; дойде с активната помощ на Община Самоков; дойде с помощта на много дарители на клуб “Чакър войвода”, които не мога да изредя, защото списъкът е много дълъг; дойде с огромната работа на членовете на клуба. Искам да благодаря още веднъж за високото признание и да призова младите хора да се включват по-активно, за да се запази българщината и за да я има България!”

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*