Делегации от Палестина, Алжир, С. Арабия, Либия и Венецуела гостуваха в Самоков

Необикновена изложба бе открита в сряда във фоайето на Художествената галерия „Проф. Васил Захариев”. Две са темите на фотосите – „Политически портрет на Ясер Арафат” и „Палестина – Светата земя”.
Както се подразбира, експозицията съдържа снимки на Нобеловия лауреат за мир от 1994 г., известен като „Баща на всички палестинци” революционера Ясер Арафат от негови срещи с лидери на най-влиятелни сили в света, както и от палестински културно-исторически забележителности и местен фолклор. Показани са и изящни, бродирани със седеф, картини, специалният шал – символ на палестинската борба за независимост и международно признаване на държавните граници.
Откриването на изложбата съвпадна с националния празник на Палестина. На 15 ноември 1988 г. на сесия на Палестинския национален съвет в Алжир е обявено създаването на независима държава. България е сред първите страни, признали новото държавно формирование. Към момента 136 страни са признали Палестина, а над 50 държави не признават суверенитета й. Официално в момента Палестина е автономно държавно образувание в рамките на Израел, което обхваща Западния бряг и Ивицата Газа, а временна столица е Рамала.
„Днес имаме удоволствието и привилегията да се докоснем до малко познат ни континент – митичната и загадъчна Азия, да се насладим на древна и богата култура, известна ни на първо място от Библията, и да се запознаем с драматична история, изпълнена с борбата на един народ да заеме своето достойно място като държава в световната общност”, заяви при откриването на изложбата Веселин Хаджиангелов.
Директорът на Историческия музей направи и кратка историческа ретроспекция, след което запита: „Прави ли ви впечатление колко е еднаква тази история с нашата? Разликата е донякъде във времето и окупаторите. В такива моменти няма как да не си зададем въпроса накъде е тръгнал този свят? Мигар слънцето не грее еднакво за всички? Дали не е време да загърбим миналото и разногласията и всички заедно да изградим един нов свят – изпълнен с толерантност и любов?”
Посланикът на Палестина у нас д-р Ахмед Ал-Мадбух благодари за гостоприемството и връчи почетни плакети и подаръци на кмета Владимир Георгиев, зам.-кмета Люба Кленова и на В. Хаджиангелов.
Присъстваха посланиците на Алжир и Венецуела в България, както и дипломати от мисиите в София на Либия и Саудитска Арабия.
Посетителите можаха да си вземат безплатно преведени на български книги на палестински автори.
Изложбата ще продължи до края на ноември.

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*