Денят на патрона се превърна в празник на мечтите

ОУ „Митрополит Авксентий Велешки” чества патронния си празник на 13 март в читалище-паметник „Отец Паисий”.
Интересно начало – докато се настаняват всички в салона, на сцената върви презентация – като от албум се прелистват картини из богатия живот на училището. Украсата е скромна – плакат с името на учебното заведение и с мотото на тържеството „Какво са мечтите без слово…”
Прозвучава изпълнение на фанфарната училищна музика – химна на Кирил и Методий. Следват, на фона на музика на Йоан Кукузел, думите на водещите Лия и Иван: „Аз буки, веди… Тази е най-българската молитва – кратка и величествена. Без буквите, без словото нас ни няма, ние не съществуваме. Като история, като бъдеще. В света и във времето.”
И ни потапят в света на децата… Със стихове, танци и песни, възпяващи словото, родината, народното творчество, те ни карат да почувстваме техните вълнения, стремежи, мечти. Да се посмеем на остроумието на Хитър Петър в представената сценка, да си припомним посланията на празниците Благовец, Лазаровден, Гергьовден и да се възхитим на умелото пресъздаване на обичаите, свързани с тях. И, разбира се, да си помечтаем всички, заедно с космонавтите от 5 клас, с участниците в сценката на професиите на 6 клас, да се радваме на изпълненията на вокалните групи, на танцовата формация „Самодиви”, на жизнерадостния брейк…
Какво са мечтите без слово! В слово облякоха мечтите си учениците на този празник. За да сътворят това великолепно представяне им помогнаха преподавателите Даниела Георгиева, Райко Попов, Живка Генадиева, Катя Кирова, Виолета Щупалова, Евелина Таинова. Сценарият пък е подготвила Елена Дамянова.
Директорът Христоско Чамов поздрави всички и благодари на участниците за чудесната програма.
Народната представителка Снежана Дукова приветства учители и ученици и им благодари за всичко, което правят, за мечтите. Гостенката сподели, че самата тя е била директор на столично училище, което е мислела за добро, но че сега вижда в Самоков едно още по-добро училище. Депутатката поздрави всички и от името на председателката на парламентарната комисия по образование Магдалена Дамянова. Г-жа Дукова допълни, че е донесла в училището явор – да се посади и да расте така, както и децата, които трябва да подкрепяме.
„Празникът е не само на училището, а и на целия град”, изтъкна в приветствието си кметът Владимир Георгиев, сам възпитаник на учебното заведение, и връчи поздравителен адрес на директора Чамов.
Присъстващите бяха приветствани и от зам.-председателката на Общинския съвет Венета Галева, която обяви, че общински съветници даряват средства за изработване на паметна плоча на патрона на училището в памет на 150-годишнината от неговата смърт /митрополит Авксентий Велешки е роден през 1798 г., а си отива от този свят в 1865 г./
Приветствие поднесе и депутатката Ирена Коцева, бивш директор на училището. „Изключително развълнувана и горда съм с постиженията на ученици и учители. Трябва по-често да караме децата си да мечтаят и да възпитаваме у тях надеждата, че мечтите им ще се сбъднат”, възкликна тя.
Сред препълнилите салона на тържеството бяха и зам.-кметът Васил Сайменов, представители на Регионалния инспекторат по образованието в Софийска област – Илонка Славчева, Христо Андреев и Рангел Рашев, гл. експерт „Образование, младежки дейност и спорт” в Общината Жулияна Костова, общински съветници, родители и близки.

Евгения Попова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*