Десетки туристи се поклониха на „Заврачица” пред паметта на Тони Павлов

Преди 37 години алпинистите от дружество „Рилски турист” проведоха поредното си турне в Алпите. При нещастен случай там на 6 юли 1982 г. алпинистът Тони Павлов загина. По това време той беше хижар на „Заврачица”. Остана в спомените на много хора не само като отличен алпинист и планинар, но и като много сърдечен и общителен човек.
По традиция всяка година на 6 юли туристите-ветерани провеждаме на този ден възпоминание и се покланяме пред паметната плоча за Тони, поставена на хижа „Заврачица”.
Това лято председателката на клуба на ветераните-туристи при дружество „Рилски турист” Иванка Керефеина съгласно с годишния план за провеждане на туристически изяви организира желаещи да участват в двудневен поход до хижите „Марица”, „Заврачица” и „Чакър войвода”. По каменистите пътеки, покрай реката и клека, бавно се озовахме на „Заврачица”, където ни посрещна хижарят Пламен Зашев с топъл ароматен чай. Настанихме се, отворихме раниците, обядвахме. Обиколихме красивата природа около хижата, набрахме си ароматни билки.
Привечер започнаха да идват туристи от хижите „Грънчар”, „Мусала”, „Марица”, „Чакър войвода”, от Самоков, София и др.
Пред мраморната плоча на Тони Павлов негов приятел ни прикани да разкаже спомени. Тук, както всяка година, бяха и дъщерите, зетят и синът на известния алпинист, както и близки на семейството. С едноминутно мълчание и на колене почетохме светлата памет на незабравимия Тони. Подеха се и туристически песни, които той е изпълнявал.
По-късно на открито пред хижата, а след това и вътре, до късно вечерта се чуваха прекрасни туристически и родолюбиви песни.
Тясна се оказа хижата да побере тази нощ многобройните туристи. Някои нощуваха и в столовата.
На сутринта просто не ни се тръгваше, но ни предстоеше поход до хижа „Чакър войвода”. Там гостоприемните стопани също ни посрещнаха радушно.
Благодарим на Ваня, организаторката на проявата. Тя сега подготвя и екскурзия до Пирин, където на Предела ще се проведе традиционната среща на ветераните-туристи от Югозападна България. Под сенките на вековните буки, край хубавата вода, ще има песенен празник на състави и изпълнители, организиран от туристическите дружества в Банско и Разлог.
Излезте в планината през този хубав сезон! Тя ни зове със своите върхове, с бистрите си сини езера, с неземната си красота…

Димитър Михайлов

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*