Живот, Култура, Новини, Статии, коментари

Деца правят чудеса върху стъкло

Настъпи ли пролет, долетят ли щъркелите, зачуруликат ли птичките, полетят ли пеперудите и пчелите, на човек му олеква. Отишла си е зимата със снеговете и студовете.
Тези красиви моменти са пренесени върху стъкло в най-многообразни варианти от възпитаниците на школата „Захари Зограф”, напътствани от тяхната ръководителка Пенка Боянова. За пореден път малките художници подредиха своите красиви картини във фоайето на читалище-паметник „Отец Паисий” на 22 март.
Изложбата откри секретарката на читалището Теменужка Янкова.
„Техниката стъклопис не е така лесна, както си мислят някои. Изискват се познания. Най-напред се прави проект, оцветява се, копира се върху паусова хартия и после се пренася на стъклото. Цветовете се полагат един по един, като се изчаква всеки от тях да изсъхне. Миналата година децата показаха по-малко свои творби, но тази година са повече и по-разнообразни. Ентусиазирани са и творят с любов”, сподели пред присъстващите П. Боянова.
А ето и малките художници:
Виктория Иванова е 10-годишна и от 4 години посещава школата. Обича много работата върху стъкло и изобразяването на птици, пеперуди, цветя. Моника Ковачка е 9-годишна, само от две години е в школата, но вече е усвоила техниката на стъклописа. Много обича животните, споделя, че си има гълъб и куче, може би в следващите картини ще нарисува и тях.
10-годишната Ани-Мари е от 4 години ученичка на г-жа Боянова и най-много обича да разкрасява пеперуди. Аделина Милева пък вече 7 години се труди под вещото ръководство на Пепа и не спира да твори, вдъхновена от любимото си зайче с вкусното име Палачинка. За четири дни 8-годишният Антон Кирилов е нарисувал своите пауни и те изглеждат като истински.
Най-дългогодишната школничка е Радост Туджарска. Цели 9 години тя е вече пред статива. Рисува върху стъкло, върху дърво, на белия лист… Изучава перспективата, което е голям шанс при кандидатстване в художествено училище, а след това и в академията. Радост мечтае и след 12 клас да се занимава с рисуване, като ще пробва различни техники.
Какво ли не прави любовта към рисуването! Ники от София учи в 49-о училище, но два пъти в седмицата пътува до Самоков.
Боянова се е отдала от дълги години на голямата си идея да предава своите знания и умения на самоковчетата. Някои нейни ученици учат в художествени училища, други са ги вече завършили.
През юни по покана на Министерството на външните работи картините на самоковските школници ще бъдат показани на изложба в София. От столичното училище „Христо Ботев” също желаят да видят тези чудни стъклописи. В Банско тази година пък се организира международен конкурс за детски рисунки. Идеята са дали самоковските творци Пенка Боянова и Иван Иванов, а местната община е подела начинанието.
Сегашните 25 стъклописа в самоковското читалище пък доказват, че градът ни има таланти, с които да се гордее.

Димитрина Божилова

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*