Доайенът на туристическата песен става на 85 години

Борис Стрински. Снимка: Любомир Кузев

На днешния ден – 12 август, доайенът на туристическата песен Борис Стрински закръгля 85 лета. 45 от тях той е неизменен ръководител и корепетитор на хора на ветераните-туристи при дружество „Рилски турист“.
Борис Стрински е роден през 1929 г. в Долна баня, където завършва и основното си образование. От есента на 1943 г. е при своите баба и дядо /по майчина линия/ в Самоков, където през 1947 г. завършва с отличие гимназия. Ученическите му години са свързани с изкачвания на Мусала и Мальовица, пеши преходи до Рилския манастир, участия в туристически походи в Родопите, Витоша, Стара планина, Средна гора, Пирин, Осогово.
Завършва задочно Образцовия механотехникум и Полувисшия институт за учители-специалисти в София със специалност „Технология на машиностроенето“. След това работи като счетоводител, майстор-стругар и дългогодишен преподавател в Професионална техническа гимназия /тогава механоелектротехникум/ „Никола Вапцаров“ в Самоков.
Музиката пък е неговото хоби, неговата голяма житейска любов. Той няма музикално образование, самоук е, но днес се радва, че неговата дейност е много добре оценена. Това личи от мненията на такива светила в областта на хоровата музика и песен, като проф. Георги Димитров, проф. Венелин Кръстев, Александър Танев, Никола Янев. Но най-много Стрински се гордее с изказването на проф. Иван Лалов, бивш председател на Централния съвет на Българския туристически съюз, който заявява: „Филип Аврамов и Борис Стрински жалонираха пътя на туристическата песен в България!“
Бай Боре не може без музика в живота си. Обича всякаква – и класическа, и естрадна, и народна, стига да е добре изпълнена.
Има зад гърба си около 150 песни на туристическа тематика, над 40 са хармонизираните от него народни песни със запазена автентичност и самоковски стари градски песни. Творчеството му включва още към 30 маршови, църковни или песни от общ характер. Десетки песни е посветил на Самоков и Долна баня. Автор е на седем музикални сборника.
„Скромната ми композиторска дейност дойде при мен по-късно. Свирех в оркестри и то много добри, съпровождах или ръководех вокални групи и хорове, но желанието ми да композирам песни дойде след като започнах работа с хора на ветераните-туристи, по примера на моя незабравим приятел и колега – Филип Аврамов, а по-късно и от моята рожба – детския хор „Рилчета“ към училище „Станислав Доспевски“. Дойде и от любовта и преклонението ми към родната природа, към прекрасните ни планини“, спомня си днес бай Боре.
Песните, които композира, са чисто български. Избягва да прибавя към тях йодлери, защото както сам казва, така е все едно да направиш „присадка от дивачка круша на питомна…“
Първото му участие с хора на ветераните-туристи е на 150-хилядния туристически събор на Предела през далечната 1969 г. Следват изяви на „Копривките“, хижа „Узана“, „Перущица“, „Бунтовна“, „Паниците“, „Карандила“ и много, много други.
Под неговото диригентство самоковският хор има вече над 800 концертни изяви и участия. Съставът е изнесъл самостоятелни концерти или е участвал в изяви със сродни хорове в над 45 български градове и села. Открил е с песните си над 15 хижи, заслони и разширения на туристически обекти в страната. Осъществил е четири турнета в Германия, като е изнесъл над 20 концерта. Турнета има и в Македония, Гърция, Турция.
Голяма е заслугата на Борис Стрински по време Празника на Самоков да се провежда национален фестивал на туристическата песен „Бялата порта на Рила“.
Стрински е почетен гражданин на Самоков, носител на почетните знаци на град Зебниц – Германия, град Кутна Хора – Чехия и на символичния ключ на побратимения със Самоков руски град Кострома.
Има лауреатски звания от ІV, V, VІ и VІІ републикански фестивал на художествената самодейност, носител е на четири медала „Алеко Константинов“ и два медала „За особени заслуги“ – І степен.
Десетки са заслужените от него купи, статуетки, плакети, картини. Над 80 дипломи, грамоти и благодарствени писма красят дома му и репетиционната зала на хора във Военния клуб /ДНА/ в Самоков.
Сигурен съм, че на днешния юбилеен рожден ден десетки и стотици хора от Самоков, Долна баня и страната ще го поздравят с голямо уважение, благодарност и любов и с пожелания да бъде жив и здрав и да има още много плодотворни творчески години.

Любомир Кузев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*