Новини, Шарен свят

Доброволци извозиха два камиона с боклуци от района на Учителския бент край Искъра

Втора поредна акция за почистване на замърсени райони организира на 6 и 7 април доброволческата група „Чиста земя”.
Ентусиастите се събраха срещу бившата фабрика „Самоковоска комуна”, откъдето поеха на юг, покрай пътя за „Самел-90” АД. Още в началото те се натъкнаха на стари автомобилни масла при канала за превозни средства до моста, а по време на акцията си намериха още изхвърлени тоалетни чинии, дюшеци, строителни отпадъци и пр., и пр.
„Самоковци са най-чистите хора в страната – намерихме сигурно хиляди мокри кърпички”, констатира иронично Георги Прасков, който е основен инициатор на акцията заедно с Владимир Митков и Светлин Стефанов.


В крайна сметка групата напълнила над 300 чувала с всевъзможни боклуци, които бяха извозени на 7 април с голям камион, осигурен от „Самел-90”, който за целта трябваше да направи два курса. Все още на място има останали по-тежки и обемни отпадъци, като организаторите са получили уверение, че за тях ще се погрижат от Общината, откъдето са осигурили и чувалите и ръкавиците за участниците в екологичната проява.
Ръководителят на фирма „Барс” Бойко Дамянов пък дари доброволците със специални кърпи за глава, а и сам участва активно в кампанията.


Инициаторите на кампанията заявиха, че тук има още работа за вършене и решиха да посветят и третата си акция на терена край Учителския бент на река Искър. Сборният пункт отново ще бъде мостът срещу бившата фабрика „Самоковска комуна” в събота и неделя, 13 и 14 април, от 10 ч.
„Призовавам нашите съграждани да отделят колкото време им е възможно и да почистят около къщата си – в двора, край блока, в квартала, близката градинка… Независимо дали има организирана акция или не, самите ние трябва да се погрижим за наследеното от нас красиво място в подножието на Рила. Нека да живеем на едно по-чисто и уютно място”, призова Георги Прасков.

Делян Василев

Leave a Reply