„Духовност, дошла до нас чрез експонати”

Под това мото ОУ „Митрополит Авксентий Велешки” представи на 14 март оригинална изложба. Тя бе част от изявите, които училището организира през февруари и март в чест на 220-годишнината от рождението на своя патрон.
Във фоайето на втория етаж, в шкаф и на маси и табла, бяха представени впечатляващото завещание на митр. Авкс. Велешки, негови лични вещи, снимки и документи, разкриващи богатата му духовна и родолюбива дейност, надживяла вековете. На видно място посетителите видяха и икони, чийто автор е преподавателката в училището Даниела Колева.
Училището, съществувало навремето, в края на 19 в., като духовно учебно заведение /семинария/, е изградено според завещанието и със средствата на митрополита. Старата сграда на това просветно средище под формата на фотос също бе част от изложбата.
Директорката Ирена Коцева съобщи, че самият патриарх Неофит е дал своята благословия за честването. Изразена бе благодарност на самоковското духовенство, Историческия музей, Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”, на краеведите Христо Ярловски и Георги Захов и на всички други институции и лица, съдействали за организирането на изложбата, за показването в нея на малко известни изключително ценни снимки и документи. Принос в това отношение е дал и експедиционният ученически отряд с ръководители преподавателите Райко Попов и Димитър Балабанов, участниците в който са посетили Националната библиотека в столицата и са донесли от там ценни сведения за живота и делото на митр. Авкс. Велешки.
Изложбата бе съпътствана от лектория с участието на архиерейския наместник протоиерей Михаил Колев, уредничката в музея Невена Митрева, авторът на книгата „Цариградските самоковци” /в която Авкс. Велешки е един от главните герои/ Христо Ярловски.
Да пазим християнството, да милеем за просветата и да бъдем единни – тези думи от завещанието на митр. Авкс. Велешки цитира в словото си отец Михаил. „Нека благодарим на Бога, че имаме такива духовни предци”, възкликна самоковският архиерейски наместник.
Н. Митрева се спря на голямото дарителско дело на забележителния наш съгражданин и изтъкна, че в самоковската семинария са учили бъдещият екзарх Стефан, известните по-късно като видни интелектуалци Сирак Скитник, Николай Райнов и др.
„Погребението на Авксентий Велешки е най-многолюдното погребение на българин в Цариград”, категоричен бе Хр. Ярловски, изтъквайки този факт като огромен израз на почит към паметта на един от водачите на борбите на народа ни за църковна независимост. Подчертана бе и всеотдайността на митрополита при изграждането на храмове и училища и подпомагането на нуждаещи се в митрополитския център Велес, населен основно с българи. Ярловски подари на училището и няколко екземпляра от своята книга „Цариградските самоковци”.
Църковни песнопения при откриването на изложбата изпълни детската вокална група „Медени звънчета” с ръководител преподавателката в училището Даниела Георгиева. Със слово и музика се изявиха и други ученици.
Даден бе и скромен коктейл.
Сред присъстващите бяха началничката на Регионалното управление по образованието в Софийска област Росица Иванова, бившата директорка на училището Румяна Цолова, директори на училища в града ни, учители.
Тържественото честване на 220-годишния юбилей ще бъде на 22 март, четвъртък, от 10.30 ч. в читалище-паметник „Отец Паисий”.

Тодор Попов

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*