Еврейската общност в Париж ще подпомага реставрацията на Синагогата

На среща на областния управител Илиан Тодоров с представители на Еврейската общност в Париж домакините са обещали да подпомогнат реставрацията на Синагогата в Самоков.
Ил. Тодоров бе на посещение в столицата на Франция по покана на главния секретар на Съюза на еврейския език и култура в Париж Рут Перин.
Както е известно, въз основа на споразумение с еврейската организация в страната ни „Шалом” Община Самоков предприе неотдавна мерки за опазване и за последващо възстановяване на сградата на Синагогата в града ни. Изградена бе масивна ограда, оформи се и пространството пред имота. Предстои въз основа на проект и осигурено финансиране да се възстанови самото оригинално здание, като намеренията са то да се използва за подходящи културни и други изяви.
На областния управител във френската столица бе връчен един от символите на еврейската общност. На традиционна среща на Съюза на еврейския език и култура, в присъствието на контеса Естер дьо Помери, Тодоров за пореден път декларира своята съпричастност към проблемите на еврейската общност в България.
Контеса Естер дьо Помери е много добър приятел на България. През годините тя е изпратила в нашата страна над 100 камиона с медицинско оборудване, направила е значителни дарения за болниците.
Срещите на Тодоров с еврейската общност в Париж са осъществени с активното съдействие на Яков Джераси, председател на Федерацията на ционистите в България.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*