Екип от Великобритания спечели конкурса за нов център на Боровец

Проект на екип от Великобритания бе класиран от журито на първо място в конкурса за планиране на централната част на Боровец – т. нар. Златен триъгълник. Новината бе обявена на 28 януари в Самоков.
Решението е взело единодушно, след тридневна напрегната работа, от 7-членното международно жури, съставено от арх. Рита Юстесен, директор на отдел “Планиране и архитектура” в датската столица Копенхаген, арх. Павел Янчев от Art & Build, Брюксел /Белгия/, Мариус Муве, съосновател на норвежкото „Осло ателие”, доц. д-р арх. Йорданка Кандулкова, преподавател в Университета по архитектура, строителство и геодезия в София, арх. Ваня Серафимова, управляващ партньор в „Серафимов студио”, арх. Надежда Клинчева, гл. архитект на Община Самоков, и секретарят на Общината Ангелина Вангелова.
От общо 40-те представени проекта журито е избрало 10, а след това 5 от тях. С пълно единодушие е предпочетена разработката на William Matthews Associates Limited, United Kingdom /под номер 113 в анонимния конкурс/. Второ и трето място са заели софийски проектантски екипи – „Архитектура и дизайн“ и „Петър Рафаилов Проект“. С поощрителни награди са отличени колективът на Института за градско планиране в столицата и турски екип – от Истанбул.

Членове на журито казаха, че всеки от тях е работил самостоятелно и никой не се намесвал в дейността им. По-късно стана ясно, че фирмата-победител има спечелени проекти в Англия, България, Гърция и др.
Според специалисти спечелилият проект от една страна предвижда впечатляващо отношение към околната среда, а от друга – отлична организация на движението на скиори, пешеходци и автомобили /знае се, че особено вторият проблем остава нерешен в курорта вече десетилетия/. Разработката е съобразена със съществуващите сгради, съоръжения, дървета и се вписва естествено в околната среда.
Планира се да се запази пешеходната зона и да се създаде специална ски алея. Ще се оформи двуетажен подземен паркинг /откъдето ще се зареждат и търговските обекти/, ще бъдат изградени многофункционална зала, ледена пързалка, информационен център.

Заведенията за хранене и търговските обекти заемат около 60 % от бъдещата база. Членовете на журито смятат, че са много добре съчетани възможностите за търговия и обществено хранене с необходимата база за култура, спорт, детски забавления. Особено важно е, казват те, че успешно се отчита спецификата на мястото на първия планински курорт у нас и на Балканите.
Възможността да се реализира на етапи е друго голямо предимство на класирания на първо място проект.
Предвижда се бюджет от 28-29 млн. лв.
С осъществяването на проекта ще се създадат условия за отстраняване на сегашните големи проблеми в курорта, свързани с трафика, паркирането, опазването на околната среда. Така се създава и основа за по-нататъшното цялостно развитие на Боровец в бъдеще, като се избегне презастрояването, характерно за Банско и за много от морските ни курорти.
Конкурсът се състоя в рамките на три месеца през м. г. Получени са били 40 проекта от 17 държави, включително от Франция, САЩ, Китай и др.
Работата по журирането бе предшествана от лекция на арх. Рита Юстесен, изнесена в София на 25 януари. „Ще търсим предложения, които отчитат спецификата на мястото, това е най-важно при конкурсните проекти“, заяви тогава Юстесен. Сред участниците бяха възложителите на конкурса от Община Самоков, организаторите от Urbanistas, арх. Любо Георгиев, директор на софийското общинско дружество за градско планиране „Софпроект”.
„Щастлив съм, че проведохме конкурс за територията като най-добра практика за избор на проект”, каза пък кметът на Самоков Владимир Георгиев.
На друго мнение бяха представители на стопаните на съществуващите търговски обекти в „Златния триъгълник”. Както се знае, това са временни търговски обекти, съществуващи от началото на 90-те години на миналия век. Някои от тях са се разраснали без необходимите разрешителни, пренаемани са, а и сега по-малко местни фамилии си изкарват хляба там в сравнение с периода преди две десетилетия. Вероятно би трябвало да се отчете конкретно как са работили съответните стопани през годините, какъв опит имат и пр.
Според замисленото търговските обекти в тази централна част на курорта сега дори ще са малко повече, създава се възможност за функциониране и на базар.
В социалните мрежи резултатите от конкурса бяха посрещнати нееднозначно. Според някои ще се заграби общински имот и ще се открадне бизнеса на самоковци. Доста са и мненията, че класираният на второ място проект е по-добър. Някои пък дори оприличават печелившия проект на “конюшня”, “ферма” и “сеновал”…
От Общината отговориха, че тези реакции са нормални, като се има предвид липсата на визуализация в разработките. Направено бе уточнението, че сега са разгледани концепциите за територията, а не архитектурни елементи, характерни за следващ етап. Търговските обекти, заведенията за хранене са с тераси към центъра на “Златния триъгълник” и са изтеглени към вътрешността на зоната, което позволява обособяването на широка пешеходна зона /на мястото на сегашния тротоар пред “къщичките”/. Алеята за скиорите се свързва с близките писти и чрез надлез осигурява подстъп към „кабинката”, без да се смесва с автомобилния транспорт.
Предстои проектът да бъде представен от своите автори пред Общинския съвет. Ще се състои и обществено обсъждане, на което ще бъде показана и т. нар. визуализация и ще може да се прецени нагледно какво ще се прави и къде точно според самата разработка.

Тодор Попов

Класираният на второ място проект

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*