Култура, Новини

Експозиция на художественото творчество подредиха в Туристическия център

Постоянна експозиция на самоковското художествено творчество е уредена в Туристическия информационен център. Така Общинското предприятие „Маркетинг, туризъм и туристически дейности” и самият център са осъществили свой идеен проект.
Всички изделия, картини и пана са аранжирани сред автентични предмети от миналото, любезно предоставени за ползване от местни родолюбци. На поканата на центъра за експониране на техни творби са се отзовали Ани Йовева със самоковски дантели, шевици, пана и бижута, семейство Савови с грънчарски изделия, художничката Мария Ицова, Минчо Маринов от Поповяне и Стефан Банчев с дърворезба, Добрин Николов с произведения от мед, Деси Андонова с бижута, както и самоковски майсторки на ръкоделието.
Изпълнител на проекта и на художественото оформление е фирма „Даная“.
„Отворени сме да допълваме експозицията с творби и на други художници и майстори на художествените занаяти”, заявиха от Туристическия информационен център.
Идеята за подобна постоянна експозиция е възникнала след срещи и обсъждания със самоковски занаятчии и художници. Стремежът е бил да се създаде едно обединително място, на което да се покаже, че и днес са живи традициите на художественото творчество в града и района. За всеки експонат е потърсено и намерено специално място, така че да се подчертава неговата уникалност.
Със събирането на едно място на част от местното творчество става възможно туристите и всички гости на града ни, дошли в района по различни поводи, просто да го преоткрият. Всеки турист, дошъл в центъра да потърси информация за исторически забележителности, за маршрути в планината, за местата за настаняване и хранене, ще има и възможността да се докосне до самобитността на самоковското творчество.
„Всеки е добре дошъл при нас”, казаха от Туристическия информационен център. Центърът работи всеки ден без прекъсване, включително в събота и неделя, от 8.30 до 17.30 ч.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*