Култура, Новини, Туризъм

Заклетият самоковец Або Савчов стана гражданин на света и издаде книга

Звучи странно, дори невъзможно – самоковец на 27 години да е обиколил повече от 40 държави, да е живял в над 7 града…
Е, границите на мнозина от нас явно са по-големи от свободата на един млад човек. Або Савчов /Явор Въжаров/ разкри част от своя широк свят, като представи дебютната си книга „Поводи за връщане” на 22 февруари в Общинската библиотека „Паисий Хилендарски”.
Героят на Або в романа /на практика – самият автор/ търси себе си, пътува по непознати места, среща нови и различни хора от цял свят. Откровено споделя откритията си, опита за преодоляване на прегради и изкачване на върхове, пленяващо разказва за увлечения, за любов.
Интригуващата личност на автора бе изложена пред участниците в срещата също по нестандартен начин, под формата на интервю. Водещият Здравко Йончев подчерта, че мнозина млади българи заминават за чужбина и се получава усещане за обедняване на нацията. Або /както е популярен още от дете авторът/ обаче контрира, че не е нужно непременно да се ходи далеч. Нужно е да се излиза от рутината, от пътечката между дома и офиса; нужно е да има взаимоотношения, които са различни от всекидневните; нужно е да се водят неудобни разговори, както и да се срещат нови хора.
Това, което провокира младия автор, е желанието да се развива, а според него се развиваме, когато сме изправени пред трудности.
„Човек е част от света и светът е част от човека. Да откриеш себе си чрез откриването на света е безценно. Търся нещо ново за опознаване и научаване във всичко, което правя. Ако не гледам някое образователно или научно-популярно предаване по телевизията, от което да науча нещо ново, смятам времето си за загубено и не мога да заспя”, изповяда се сякаш Або.
Писателят-пътешественик се открои със своята любознателност. Сам каза, че удовлетворение изпитва, когато споделя, когато може да предаде наученото. Това е и донякъде отговор на въпроса защо е написал и издал книга. Кореняк самоковец, той е учил и в София, а и във Великобритания, където сега е учител.
Самата книга е своеобразен дневник, но и документален разказ. Писането се съпътства от ирония и самоирония, от искреността и оптимизма на главния герой.
Самоков е споменат на много места в романа, а същевременно авторът се чувства „гражданин на света”. И няма противоречие, всичко това е в единство.
Основното послание, което младият писател желае да остави у своите читатели е, че свободата е отговорност. Иска му се тази книга да вдъхнови българите и най-вече самоковци да поемат отговорността да бъдат свободни.
Произведението е оригинални и с това, че в него има пасажи на английски, които не са преведени, както и на испански и кечуа /индиански език, който се говори от около 10 млн. души в Перу, Боливия и други страни/, които са преведени.
Миролюба Ташова прочете стихотворение на автора /за Андите и… Рила/ и разказ.
Аглика Крушовенска, Мария Ицова, Йонета Стефанова и други получиха отговори на въпросите си от интересния събеседник. Някои си спомниха за неговото детство. За всички сякаш бе приятно да се докоснат до смелостта и скромността, до инициативността и родолюбието, до различното и обикновеното едновременно у Або.


Авторът е живял в Мароко и Тунис, във Великобритания и САЩ /Аризона/, в Китай и Латинска Америка, на Карибите, за последно в Перу, но както сам посочи, в Самоков се чувства наистина като у дома си.
Силна е привързаността му към родното място. Премеерата на романа е била в София /литературен клуб „Перото”/ буквално ден преди срещата в нашия град. За книгата на младия автор са говорили Даниел Ненчев, водещ и автор на радио- и телевизионни предавания, и Оля Стоянова, писател и журналист. И там, в столицата, Савчов е изтъкнал: „Чувствам се много повече самоковец, отколкото българин…”
„Поводи за връщане” има 296 страници и струва 14 лв. Мнозина си купиха романа на представянето в Самоков, а Савчов с удоволствие раздаде автографи.

Яна Василева

Leave a Reply