Крими, Новини

Заловиха ало измамник току преди да обере 92-годишната Райна Гавадинова в Рельово

Автомобилът на измамника нощува пред полицейското управление в Самоков

Нов случай на телефонна измама в Самоковско, този път с щастлив край, се разигра на 22 март в Рельово. Жертва на злосторниците за малко да стане 92-годишната Райна Гавадинова. Точната и навременна реакция на полицията осуетила грабежа и евентуалните по-тежки последици от него.
Още в ранния следобед на 22 март баба Райна била подложена на телефонен терор от престъпниците. „Обадила се жена, която се е представила за една от дъщерите й, като е цитирала точно името. Жената пищяла на линията и казала на „майка си” да събира каквото има, защото си е счупила крака на четири места и докторите щели да го режат”, разказват близки на възрастната жена.
Не след дълго позвънил и „д-р Пламен Димитров” със съобщението, че ако бабата не даде 5000 лв. за златни пирони, ще му се наложи да отстрани крака на „дъщеря й”. Така серията от обаждания и увещания продължила до късно вечерта, когато измамниците оставили рельовката да събира нужните за операцията средства. Тогава жената се обадила на дъщеря си в Самоков. Тя я уверила, че е добре, да не се притеснява и, че най-вероятно става дума за телефонна измама.
Родителката обаче помислила, че дъщеря й се опитва да я успокои, за да не се притеснява допълнително преди операцията.
„Така и ние разбрахме за случая с нашата роднина. Позвънихме й, но вече чувахме само сигнала за заето. Притеснихме се да не е станало най-лошото, не знаехме дали престъпниците не са влезли в къщата… Веднага се обадихме на шефа на полицията в Самоков Васил Попов, защото преценихме, че при подаване на сигнал на тел. 112 може да се загуби ценно време. Обяснихме му много точно ситуацията и къде живее жената”, разясниха близките на пострадалата.
Те тръгнали без забавяне от Самоков за Рельово, а при пристигането си в селото видели, че злосторникът е заловен. Оказало се, че полицейският екип отишъл току преди измамника да нахлуе при възрастната жена. Той се бил разпоредил тя да маркира къщата си, като постави бял чаршаф на вратата. Оставил колата си в центъра на селото и тръгнал към дома на жената, за да прибере плячката. Близките се опасяват обаче, че злосторникът е нямало да се утеши с парите, защото носел със себе си и голяма тояга. Бил на видима възраст около 30-35 години. „Можеше да стане и най-лошото”, угрижено споделиха те.
„Искаме чрез медиите да изкажем благодарност на пристигналите на място полицаи, както и на техния шеф Васил Попов, който явно е създал отлична организация. Служителите на реда са реагирали светкавично и са пристигнали много бързо въпреки тежкия заснежен път. Действали са абсолютно професионално и отговорно! Като че ли сме свикнали само да се оплакваме, да негодуваме и да критикуваме. Този случай обаче е доказателство, че институциите в България работят, когато получат съдействие от гражданите и имат точна и навременна информация. Хвала на такива служители и хора! Благодарихме им и на място, а полицаите отвърнаха скромно, че просто изпълняват дълга си”, изразиха благодарността и възхитата си близките на възрастната жителка на Рельово.
Самата тя пък трогателно заявила на полицейските служители: „Вие сте моите ангели-спасители! Вие ми подарихте живота…” Жената имала основание да каже тези силни думи, тъй като имала вече прекаран инфаркт, а и през целия ден била много притеснена и плачела непрестанно…
Дъщеря й също много се разстроила, вдигнала 210 кръвно налягане, а пулсът й бил толкова учестен, че не можело да се премери…
Кметът на селото Йордан Клещанов също бил готов да помогне. Затова и бабата много го уважава, още повече, че той лично й носи покупки, когато това не могат да сторят нейните съседи. Баба Райна мило споделяла пред близки, че „кметът е младо и сърцато момче, има много енергия и се грижи за хората в селото”. Доказателство за това е и отзивчивото му отношение към нея покрай случая, въпреки че бил в отпуск.
По непотвърдена информация измамникът е от София, но се е придвижил до Самоков с кола с врачанска регистрация.

Делян Василев

2 Comments

  1. Анна

    Г-н Василев само да ви уведомя че става въпрос за серия от ало измами в този район. ..няколко дни преди баба Райна бе измамен дядо ми с огромна сума…Но очевидно е по красиво да се пише само за добре завършилите🤔

  2. Анна

    И само да спомена че полицията е уведомена и имаме протокол за извършено и установено престъпление!

Leave a Reply