„Зимна соната” прозвуча в Боровец

Едва ли някой ще оспори, че рекламата продава стоката, че рекламата събира публика. Но за жалост този път за една интересна и приятна изява липсваше реклама. Не се разбра предварително от широката общественост, че в Боровец бе организиран международен фестивал – конкурс за детско и юношеско творчество „Зимна соната”. В изпълнение на фестивалното движение „Детско сияние” конкурсът се състоя в нашия курорт от 5 до 11 януари. Може само да се съжалява, че самоковци и специално нашите деца и младежи не можаха да се порадват на този фестивал, организиран от Украйна. Над 200 деца и младежи – от 5- до 18-годишни, пяха, играха и свириха на сцената в хотел „Самоков”.
Участниците бяха пристигнали от много далечни места в Русия – Северноморск /Мурманска област/, Норилск, Петрозаводск, Нижгородска област, Москва, от Молдова и България.
Участниците се състезаваха в няколко категории – вокал /народни и естрадни песни/, хореография, декоративно приложно изкуство и инструментални изпълнения /класически, народни, джаз/. Цяла седмица в курорта се изпълняваха конкурсни програми.
Ръководителите на съставите дадоха много добра оценка за работата на организаторите Владислав Гинцингер от Украйна, Станислав Ревенски от Полша и Ана Башева от България.
Самият фестивал бе открит от участниците в школата по танцово изкуство с ръководител Ралица Стоянова при самоковското читалище-паметник „Отец Паисий”. Изпълненията на нашите млади танцьори направиха силно впечатление на посетителите от страната и чужбина.
На гала концерта отличените състави получиха грамоти, дипломи и сертификати.
Най-много награди отнесе Студиото по балетно и танцово изкуство „Феерия” от гр. Сандански с ръководители Татяна и Снежана Николови. Цели 20 години майка и дъщеря разкриват красотата на народните и модерните танци. Момичетата – участнички в студиото, са носители на десетки награди от фестивали в България, Турция, Гърция.
Достойно се представиха и групите от Русия. Особено детският образцов ансамбъл за народни песни и танци от Дома за детско творчество „Саша Ковальов” (патронът на дома, съща като Матросов, едва 17-годишен, прикрива вражеска амбазура с тялото си по време на Втората световна война) от град Североморск – Мурманска област. Съставът, създаден през 1988 г., е гастролирал в Норвегия, Финландия, Швеция, Тунис, Германия, Полша, а сега за първи път е в България. Представя особеностите на руския автентичен фолклор – песни, танци и обичаи.
Много отличия заминаха и за Москва, Мурманск, за Полша и Украйна. Голямата награда „Гран при” и 1000 евро пък зарадваха участниците в ансамбъл „Руски народни инструменти” от Норилск.
Имаше сълзи от радост, но и от тъга, че празникът е свършил. Ще се разделят участниците трудно, но и с мисълта, че са били тук, в Боровец, че никой не е останал незабелязан. Чакат ги нови срещи, нови фестивали, нови победи. Идеята на организаторите, които за наша радост много са харесали Боровец и България, е догодина отново да има зимен фестивал тук. За домакин на лятното издание на фестивала пък са определили черноморския курорт Албена.
Своето удоволствие от видяното и чутото засвидетелствахме от името на Руския клуб в Самоков с карамфили за ръководителите на съставите. Дар скромен, но от сърце и с надежда, че догодина не само ние, а и повече самоковци ще чуят и видят това вълшебство, което тези прекрасни деца и млади хора сътворяват.

Димитрина Божилова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*