Култура, Новини, Снимки, Статии, коментари

Злобата на деня и талантът, събрани в едно /снимки/

По повод премиерата на „Мелпомена” „Няма да платим! Няма да платим!”

Комедията на известния италиански автор и Нобелов лауреат Дарио Фо „Няма да платим! Няма да платим!” представи на 31 май в читалище-паметник „Отец Паисий” театралната формация „Мелпомена” с режисьор Любомир Малинов.
Участваха Мая Малканова, Николай Войнов, Любослава Кьосева, Радослав Раковски, Христо Ненов, Зоя Станкова, Женя Япракова, Яна Василева, Деница Атанасова, Божидара Трохарова, Алек Веждаров. Сценографията бе дело на Виолета Радкова.
Публиката много пъти аплодира героите на сцената, а накрая приветства с овации актуалната постановка и добрата игра на актьорите. Кметът Владимир Георгиев поднесе кошница с цветя и лично поздрави всеки от тях. С цветя и топли думи зарадва участниците в спектакъла и секретарката на читалището Теменужка Янкова.
Ето и две мнения на зрители.
Христо Христов: „Няма да платим, няма да платим!” е и днес актуална комедия, адаптирана и поставена от режисьора Любен Малинов, творец с безспорен театрален талант. Освен всичко друго, той е съумял да подбере възможно най-подходящите актьори. От своя страна те успяха да реализират авторовото и режисьорското послание. Не случайно премиерата се превърна в истински театрален празник. Играта на Николай Войнов, на Мая Малканова и на другите участници в спектакъла бе възхитителна и предизвика бурни овации. На добър път на комедията, в която освен смях има и много размисъл, а и публиката прояви съпричастие.”
Любослава Ярловска: „Очаквах с нетърпение завръщането на театър „Мелпомена“ – такъв, какъвто го зная, на читалищната сцена и най-вече дълго чаканата премиера. Ще се опитам да не съм пристрастна, защото имам особено отношение към всеки от актьорите и най-вече към режисьора. Самата аз се смятам, че съм част от този състав, и съм наясно колко труд, време и постоянство им е струвало. Колко месеци репетиции и колко терзания дали ще се получи. Е, колеги – получи се. Не съм сигурна дали вие в този момент го осъзнахте, но аз го видях в очите на публиката. Видях онзи блясък, който се получава само когато изкуството те е грабнало и е стигнало до сърцето. За пореден път Любо Малинов успя да представи пред самоковската публика, която е жадна за театър – постановка, която, първо, е подбрана много удачно за времето, в което живеем – комедията на Дарио Фо е актуална и днес, второ – поднесена е по интелигентен начин, с финес, и не на последно място – професионална е играта на актьорите. Прекланям се пред невероятните изпълнения на всеки един. Нямаше слаби и силни герои. Всички играха като един, сърцато, раздавайки се на сцената. Прекланям се и пред таланта на младите актьори. Благодаря и пожелавам успех и пълни салони в следващите представления!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*