Злополучно начало на еврокампанията на „Рилски спортист” във Финландия

Снимка: http://www.fiba.basketball/europecup/18-19/game/0310/Kataja-Basket-Rilski-Sportist/

„Рилски спортист” загуби гостуването си на финландския „Катая” с 84:106 в първи двубой от втория квалификационен кръг на турнира за Купата на ФИБА Европа. Тимът от Йоенсуу поведе с двуцифрен аванс още до 5-ата минута на срещата и набра допълнително самочувствие. Подкрепяни от верните си привърженици домакините така и не позволиха на българския състав да намали пасива си до края, а напротив – спечелиха и четирите части в мача и се поздравиха с категоричен успех.
Отличната стрелба от далечно разстояние /над 50 % – 13 точни от общо 25 хвърляния/ и реализираните на бързи атаки кошове бяха основните предимства на финландците. От другата страна самоковци се опитваха с рутина да тушират финландския ентусиазъм, но безуспешно.
Много добър мач изиграха новите американски попълнения в редиците на гостите Артър Едуърдс и Джейлън Дженкинс, които записаха съответно 24 и 20 точки. Капитанът Йордан Бозов пък добави 10 пункта. Плеймейкърът Дерек Райт обаче нямаше ден и въпреки 8-те си асистенции, остана с нисък коефициент на полезно действие, което се обуславя и с петте му неуспешни опита от далечно разстояние. Разочароващо начало на българската си епопея направи и сенегалецът Усман Баро, който престоя на паркета едва 15 мин. Тони Гуджино също няма да запомни с добро началото на третия си период в Самоков, тъй като не успя да промуши топката в мрежичката на противниковия отбор. Гардът Евгени Хаджирусев записа официален дебют за „Рилски спортист” и за 9 мин. на паркета реализира една тройка. Останалите играчи в бяло-син екип бяха Златин Георгиев, Мартин Маринов и Димитър Маринчешки.
Тежката загуба минимализира шансовете на „Рилски” да продължи в груповата фаза на надпреварата. Реваншът е след седмица – на 10 октомври, сряда, от 18.30 ч., а българите ще трябва да търсят победа с поне 23 точки разлика.
Преди това обаче – в събота, 6 октомври, от 18 ч., нашите момчета приемат в „Арена Самоков” тима на „Черно море” в мач от първия кръг на Националната баскетболна лига.
“Рилски спортист”: Райт 6, Маринов 6, Георгиев 5, Баро 4, Гуджино /Едуърдс 24, Дженкинс 20, Бозов 10, Маринчешки 6, Хаджирусев 3/.

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*