Новини, Туризъм

Изкачихме Руен, участвахме и в похода „Черноморски бряг”

Дейността на туристическия клуб „Ястребец” към ОУ ”Св. св. Кирил и Методий” не спира и през лятната ваканция. Всички ученици са членове на дружество „Рилски турист” и участват в многобройните инициативи на дружеството.
Клубът е създаден преди 4 години. Много от членовете му пораснаха и вече учат в други училища в града и в столицата, но тъй като са свикнали с походите и екскурзиите, имат придобити навици за преходи в планините и най-важното – обичат природата, не спират да ме търсят и да искат да ги водя до различни места и забележителности в родината.
През юли решихме да участваме в два похода, организирани от БТС и ”Рилски турист” – изкачването на Руен /най-високия връх на Осогово/ и похода „Черноморски бряг”.
Изкачването на Руен на 5 юли беше предизвикателство за нас, тъй като седмицата преди това бе студена и дъждовна. Точно като че ли за нас обаче времето се оправи и успяхме без проблеми да извървим разстоянието от 4-5 часа до върха. Там имаше среща на български и македонски туристи, много музика и песни. Не пропуснахме и да поиграем хора, независимо от умората.
Слизането не бе проблем и вече започнахме да мислим за следващия поход – „Черноморски бряг”. Някои от учениците бяха ходили и миналата година и с голям ентусиазъм се заеха да подготвят палатките, да намерят спонсори, които да ни дарят хранителни продукти, и да помогнат на новите участници с подготовката.

Походът бе пет дни – от 11 до 15 юли /от Бяла до Варна/ и бе незабравимо преживяване за всички. Спането на палатки, ходенето по морския бряг край най-чистите и незастроени плажове в България, къпането в морето в следобедните часове, вечерният огън и срещите с нови приятели ще се запомнят завинаги.
Тези, които бяха на похода за първи път, пък получиха морски имена и бяха кръстени от Бога на морето Нептун на специална церемония в Шкорпиловци. А последната вечер край р. Камчия бе вечер на таланта и нашата група развесели всички с много песни и танци.
Изненадахме се, когато разбрахме, че по брега на морето за петте дни сме изминали над 80 км, защото не ги бяхме усетили. Прибрахме се заредени с много емоции и с планове за следващи походи. Като редовни членове на туристическото дружество ще вземем участие и в предстоящия Празник на Рила в началото на август.
За чудесните преживявания през юли пък най-сърдечно благодарим на дружество ”Рилски турист” и лично на неговия председател Марияна Илиева, без която не бихме могли да осъществим пътуванията. Благодарим и на спонсорите, които осигуриха част от необходимите ни хранителни продукти.

Диана Карабожилова
ръководител на туристически клуб „Ястребец” в ОУ ”Св. св. Кирил и Методий”

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*