Изложба възкреси делото на зографа Михал Белстойнев

Нов културен празник сътвориха специалистите от Историческия музей. На 15 март с изложба за пръв път така тържествено бяха почетени паметта и творчеството на Михал Белстойнев във връзка със 160-годишнината от рождението на художника, известен като последният самоковски зограф.
Залата на музея бе изпълнена с потомци на фамилиите Белстойневи и Попангелови и с представители на самоковската културна общественост. Тук бяха заместник-кметовете Сия Шехтанова и Люба Кленова, както и почетният гражданин на Самоков художникът Христофор Пейчев.
В словото си директорът на музея Веселин Хаджиангелов говори за най-значителното явление във възрожденското изкуство – Самоковската художествена школа. Той изтъкна, че всеки от представителите й има своето място в културното развитие на Самоков и на България. Специално внимание бе отделено на живота и делото на зографа.
Михал Белстойнев /1858-1923 г./ изучава занаята и изкуството при по-старите зографи Коста Геров, Никола Образописов и братята Захари и Васил Попрадойкови. Работил е стенописи и с Иван Доспевски в църквата „Св. Георги” в с. Калуша /днес квартал на Кюстендил/, рисувал е икони в църквите в Трън, Долна баня, Дупница, София /”Св. Петка стара”/, дори в Русенско и Хасковско, както и във всички самоковски храмове и в черквите на селата Радуил, Марица, Долни Пасарел, Говедарци, Доспей, в Шишмановския манастир.
В залата бяха подредени произведения на юбиляря, като почетно място заслужено бяха заели великолепният портрет на митрополит Доситей Самоковски и иконата „Успение Богородично” със св. Архангел Михаил и св. Архангел Гаврил – патронна икона на Митрополитската църква „Успение Богородично”.
Част от изложените икони са собственост на църквите в Самоков. Хаджиангелов благодари на архиерейския наместник в града ни протоиерей Михаил Колев и на свещ. Георги Николов за предоставената възможност да се включат и тези икони в изложбата.
В прочувственото си слово протоирей Михаил Колев говори за значението на християнството, за ролята на иконите в православието и за безсмъртното дело на техните творци.
Присъстващите разгледаха с интерес изложените произведения. Ясно се видя, че някои от тях се нуждаят от реставрация. Това посочи и Хаджиангелов, като призова да се наберат средства за тази отговорна и належаща дейност.
Историческият музей е издал и каталог за Михал Белстойнев с автори Невена Митрева и Любомир Николов като част от поредицата „Галерия „Самоковски художници”. Потомците на зографа получиха каталога – израз на внимание и почит към безсмъртния им родственик.
Всеки желаещ може да си закупи каталога от музея. Според първоначалния замисъл изложбата ще бъде на разположение на ценителите на изкуството в продължение на 6 месеца.

Евгения Попова

Можете да харесате

1 Comment

Add yours
  1. 1
    Татяна

    Не е вярно твърдението „нов културен празник сътвориха специалистите от Историческия музей“. Идеята, проектът и защитата му са дело на Елена Белстойнева и Таня Кривирадева. Още през 2017 г., проектът /под № 45-00-279/17.05.2017 г./ бе одобрен от Министерство на културата и частично финансиран.
    С описаното събитие се сложи само едно начало за изпълнение на посочения по-горе проект, а именно за издирване, изследване и систематизиране на знание относно цялостното творчество на Михал Белстойнев.

+ Leave a Comment

*