Новини, Статии, коментари

„Има куче – има проблем, няма куче – няма проблем” – в Самоков

Снимка: Ралица Стойнева

Вече безброй години един проблем – с безстопанствените кучета, живее виртуален живот в самоковската действителност. От време на време той се вплита и в реалността – я с някой нахапан човек, я с някое… убито животно. Проблемът си зрее, разтърсва като земетресение обществеността на определен интервал, а после идва затишие. Дори се наблюдава и известна цикличност. Но решение така и не се намира.
Ако перифразираме приписвана на Сталин мисъл, може да се каже, че се действа на принципа: „Има куче – има проблем, няма куче – няма проблем”. Недопустимо е обаче в 21 в. оръжие да решава проблемите ни. Нима хората не сме достатъчно умни да се справим по друг начин? Едва ли. По-скоро може би има липса на интерес за намиране на трайно решение. Това буди учудване, тъй като очевидно уличните кучета по-скоро се увеличават, отколкото да намаляват от само себе си.
Разбира се, не трябва да търсим вината единствено в общинските институции. Доста безотговорни стопани дават своя дан за постоянната и дори увеличаваща се бройка четириноги по улиците на Самоков, изхвърляйки своите, до този момент, домашни любимци. Може би някои имат и причина – новородено бебе, контузия или невъзможност за полагане на грижи от вече възрастни хора и пр.
Крещяща е нуждата от отваряне на приют в града ни за безстопанствени животни. Или най-малкото – от установяване на трайни връзки с фондации, полагащи грижи за животните. А такива структури в България има бол – както организации за защита на животните, така и общински приюти, приюти с чуждестранно участие, а и такива, стопанисвани от неправителствени организации. Трябва да се измисли успешна формула и да се положат в тази насока целенасочени и методични усилия.
Иначе воплите на загрижените жители на общината ще остават и занапред глас в пустиня. И те ще продължат да се питат – кой избива и трови кучета в града и в Боровец; кой дава храна на това смразяващо кръвта „хоби”; защо няма наказания за садистичните извращения и още много „защо”-та…
Последните примери за разстреляни и отровени беззащитни животни са съвсем пресни – от миналата седмица.
Прибирайки се от работа на 22 ноември, срещнах на няколко места в града ни – при новата градинка под ОББ, по новата велоалея от западната страна на р. Искър и между блокове в кв. „Самоково”, няколко глутници. Да, те стряскат минувачите, но и не искам да последват съдбата на своите събратя от миналата седмица…
На всичко отгоре курортен град сме. Спешни мерки са необходими!

Делян Василев

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*