Култура, Новини

Ирена Рогачева с второ място на конкурс за акордеонисти в Ланчано, Италия

Младата самоковка Ирена Рогачева бе удостоена с призовото второ място на международен конкурс за акордеонисти, състоял се в Ланчано, Италия, в края на миналата година. Третокурсничката в Музикалната академия е отличена в категория вариете за изпълнението на три пиеси – танго от Астор Пиацола, хоро-токата и джаз пиеса от Арт ван Дам.
„Изключително интересна сценична тръпка, която препоръчвам на всеки” – така Ирена коментира за „Приятел” първата си изява на международната сцена.
Нашето момиче получи като награда красива купа, грамота и диск с изпълнения на председателя на журито Владимир Зубитски. Първенец е младеж от Словения, който освен музикалната си дарба, е разполагал и с много добър инструмент. Рогачева в момента се изявява с „Велтмайстер С4”, но се надява в скоро време да събере средства за поръчков инструмент от Италия.
За Апенините нашата съгражданка е заминала заедно с двама колеги от Академията и един ученик от софийското музикално училище „Любомир Пипков”, като и те – Денислав Будинов, Кристиян Казаков и Владан Иванчев, се завърнали с призови класирания.
„Освен голямо предизвикателство, това бе и голяма умора за нас, тъй като пътувахме до Гърция с личната кола на нашия преподавател доц. д-р Добромир Митев, а от там се отправихме с ферибот към град Бари в Италия”, разказа Ирена, която описа и самото пътуване като истинско приключение.
Родните музиканти са благодарни на Младежката организация на българските акордеонисти /МОБА/, която е поела таксата им за участие в конкурса в Ланчано. Голямо съдействие оказал и доц. Митев, който неведнъж е гостувал и в нашия град. Очаква се и тази година Самоков да бъде включен в традиционното годишно турне на доц. д-р Митев и неговите възпитаници. Самата Ирена Рогачева е била част от музикалната обиколка на страната вече три пъти.
Най-близката среща между Митев и даровитите му възпитаници със самоковската публика обаче се очертава да бъде на 30 януари, когато в читалище-паметник „Отец Паисий” ще се състои благотворителен концерт в подкрепа на Латинка Банева /подробности четете на стр. 3/. Голямо подкрепа музикантите срещат и от ръководството на читалището, което им съдейства винага, когато имат нужда.
Ирена Рогачева завърши средното си образование в ПГ „Константин Фотинов”, а израсна като акордеонист в школата на Георги Машов към читалището. Сега един от изявените акордеонисти в тази школа пък е по-малкият брат на Ирена – Димитър.

Делян Василев

Leave a Reply