Искат премахване на винетките до Продановци

От кметствата в Продановци и Райово настояват кметът на общината и Общинският съвет да съдействат, като вземат съответното решение и поискат премахване на винетките до Продановци.
Селото е на 1 км от Самоков и само на 500 метра от знака, който задължава ползването на винетни стикери заради излизането на шосето за Дупница, за което отговаря Агенция „Пътна инфраструктура”. Знакът сега е поставен след бензиностанцията, а преди това е бил след разклона за Продановци по посока на Дупница.
За да не плащат винетка и да избегнат евентуални глоби от КАТ много шофьори сега използват велосипедната алея от града до Продановци, но това е нарушение на закона, а е и опасно. Освен всичко друго така се разрушава и самата алея и става почти невъзможно използването й от велосипедисти и пешеходци, каквото е и основното й предназначение.
Според обясненията на висшестоящите инстанции по принцип е възможно изместването на знаци и съответно освобождаване от плащане на винетки, но в такъв случай отговорност за състоянието на пътя трябва да поеме вече местната Община, а не Агенция „Пътна инфраструктура”. Процедурите са дълги и сложни, включително трябва въпросната отсечка от държавна да стане общинска собственост.
Подобни проблеми имат и много други населени места в непосредствена близост до градовете в региона и цялата страна.
На последното за мандата съвместно заседание на управителния и контролния съвет на Сдружението на общините, състояло се на 25 и 26  февруари, стана ясно, че е изпратено писмо до министъра на регионалното развитие и благоустройството и до ръководството на Агенция „Пътна инфраструктура” с искане правилата, при които част от републиканската пътна мрежа ще бъде освобождавана от винетни такси, да бъдат публично оповестени, да са ясни и еднакво валидни за всички граждани. Въпрос на преценка на общините и общинските съвети е дали ще се възползват от предложените условия.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*