И нашенци честваха юбилея на Румен Сираков

Радостина Симонова, Румен Сираков и Кремена Станчева

70-годишният юбилей на големия музикант Румен Сираков по негова покана бе почетен и от самоковци.
На честването в зала 1 на Българското национално радио свири Радостина Симонова от нашия град, студентка в Музикалната академия в Пловдив. Тя изпълни чудесно, заедно с оркестъра на БНР, Радомирско хоро. Радостина е още съвсем млада, но вече има много награди от конкурси и фестивали. Сериозно се е доверила на тамбурата. Свири, пее и дори ръководи състави от самоковските села.
В края на концерта пък Радостина и всички нейни колеги с тамбури заедно с оркестъра изпълниха любимата на Румен Сираков “Блатешническа копаница”.
Юбилярът получи много поздравления, целувки, цветя, подаръци. Радостина Симонова го дари с красива пита, а Димитрина Божилова му връчи медал “Златен Фасулицър” и материали от традиционния Боб фест в Радуил.
С много вълнение и издайнически сълзи Румен Сираков благодари на всички присъстващи, сред които бе и народната певица Кремена Станчева, родом от нашето село Ковачевци.
Румен Сираков – син на прочутия певец Павел Сираков, вече 47 години е неизменно с тамбурата си пред микрофоните на Националното радио. Многобройни са участията му в концерти в страната и чужбина. Той е не само музикант, а и голям познавач на музиката, творец, педагог, прекрасен човек. За живота и творчеството му на честването говори доц. Костадин Бураджиев, автор на монографичната книга “Тайните на сиромашкото пиано”. Сиромашкото пиано – това е тамбурата, за която Сираков е написал над 40 солови пиеси. Той е и създател на прочутата “Тракийска тройка”. Заедно с трио “Българка” е обиколил света. За свой духовен баща смята композитора Коста Колев. Самият Румен е дългогодишен преподавател в Пловдивската музикална академия и в специализираните училища в Широка лъка и Котел. Запознати споделят за него, че е жив класик на тамбурашката школа, новатор, работохолик, чудесен педагог и човек и приятел в най-красивия смисъл на тези думи.

Димитрина Божилова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*