И президентът почете с писмо самоковското честване на Булаир

Поздравителен адрес на президента Росен Плевнелиев до участниците в тържеството по случай 100-годишнината от Булаирската епопея през Балканската война бе огласен по време на самото честване, състояло се навръх паметния ден – 8 февруари, пред читалище-паметник „Отец Паисий”.
В адреса се изтъкваше подвигът на рилските воини, отблъснали успешно контранастъплението на османската армия и написали една от най-светлите страници в борбата за обединението на нашия народ. Поздравлението от името на държавния глава завърши с призива „Да живее горда и свободна България!”
Кратко слово за героизма на самоковските воини край Булаир произнесе зам.-кметът Васил Сайменов. 261 свидни жертви дават нашите предци, които след изключително кръвопролитни боеве обръщат в бягство значително превъзхождащата ги по численост турска войскова част. Всяка година на този ден /26 януари по стар стил/ Самоков чества своите герои и отдава почит на падналите за род и родина храбреци.
Ученици от Професионална техническа гимназия „Никола Вапцаров” изнесоха рецитал на фона на прожектираните на видеостена исторически фотоси от Бълканската война.
С едноминутно мълчание и падане на колене множеството почете паметта на героите, чиито имена са изписани на фасадата на читалището – внушителен и единствен паметник от този род в страната.
Поднесени бяха венци от името на Общината, читалище-паметник „Отец Паисий”, Общинския съвет на Съюза на ветераните от войните, общинското ръководство на запасните воини, социалистите от общината. Граждани, деца и младежи поднесоха сами след това цветя и трогнаха множеството.
Фойерверки осветиха притъмнялото зимно небе.
Водещ на тържеството бе старшина Румен Цинцарски, а сред присъстващите бяха председателката на Общинския съвет Ирена Коцева, общински съветници, офицери от запаса и резерва и др.
Младежи в гвардейска униформа развяха национални трибагреници и знамето-светиня на дружеството на някогашните воини от 1912-1913 г.
Честването бе организирано от Общината, читалище-паметник „Отец Паисий” и ПТГ „Н. Вапцаров”.
Междувременно във фоайето на сградата на Общината бе открита изложба от рисунки на ученици от СОУ „Отец Паисий”, посветена на победите на родната армия през Балканската война.

Тодор Попов

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*