Кметът Георгиев гласува „против” отчета и бюджета на „ВиК”

Упълномощен от Общинския съвет през февруари, на общото събрание на Асоциацията по ВиК в Софийска област кметът Владимир Георгиев гласува „против” отчета на „ВиК” – София област за 2019 г. и „против” бюджета на предприятието за настоящата 2020 г.
Становището си кметът и общинските съветници оргументират с драстично нарасналата цена на водата, ниското качество на услугата и липсата на инвестиции във ВиК сектора. Негодувание от тези проблеми са изразили и другите присъстващи на събранието кметове на общини от областта, но все пак те са подкрепили отчета и бюджета.
Областният управител Илиан Тодоров отново е заявил, че е против излизането на общини от асоциацията и е добавил, че по Оперативна програма „Региони в растеж” са предвидени значителни средства за водопроводи и канализации, но кандидатстването за тях щяло да бъде възможно само чрез асоциацията.
Предвижда се Тодоров да се срещне скоро с министъра на регионалното развитие и благоустройството за обсъждане на поставените проблеми. Планира се в тази среща да участват и кметове на общини от областта.
Както е известно, през декември и февруари в града ни се проведоха два протестни митинга на самоковското гражданство, на които бяха остро критикувани слабостите във ВиК сферата и бе изразено желание Община Самоков да напусне Асоциацията по ВиК в областта и в града ни да се образува самостоятелно ВиК дружество. Изготвена бе и подписка в този смисъл, в която своя подпис положиха стотици самоковци.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*