Култура, Новини, Образование

Книга за училище „Митрополит Авксентий Велешки” излезе

Летопис на ОУ „Митрополит Авксентий Велешки” за периода от 2010 до 2016 г. излезе от печат.
Върху 150 страници авторът Георги Захов, бивш дългогодишен преподавател в учебното заведение, разказва за развитието на училището през последните години – за учебно-възпитателния процес, извънкласните форми на работа, материалната база и нейното модернизиране.
Ценно изследване в началото е посветено на историята на просветното дело в града ни. Автор на предговора е бившата дългогодишна директорка на училището Евгения Попова. Десетки снимки допълват и обогатяват написаното, което е своеобразно продължение на книгата от същия автор за историята на училището до 2010 г., излязла преди няколко години.
Новата книга е дело на издателство „Приятел” и е изготвена по поръчка на училището. За оформлението се е погрижила Надка Вардарова, а редактор е Тодор Попов.
Георги Захов, роден през 1936 г. в с. Шипочан, е изтъкнат самоковски краевед. Завършил е учителски институт и е работил като учител по български език и литература и като директор на училището в родното си село, а по-късно, в продължение на повече от 20 години – като преподавател в ОУ „Митр. Авкс. Велешки”. Автор е на още осем книги и на много публикации в пресата. Носител е на златния почетен знак на Община Самоков.

Leave a Reply