Здраве, Новини, Читателски

Когато срещнеш не само професионалисти, но и истински хора

За „МБАЛ-Самоков” и нейното Хирургично отделение

На 7 август т. г., неделя, моята съпруга Митя Хрусанова–Костуркова /дългогодишна журналистка в бившия вестник „Земеделско знаме”/ стана жертва на пътно-транспортно произшествие. На разклона от шосето София – Самоков към Белчин бани тя бе блъсната като пешеходка, при това вървяща много предпазливо по тревата на банкета, от 73-годишна жена – водач на лека кола. Възрастната дама проявила груба небрежност, шофирайки с неработеща крачна спирачка и влизайки късно и с по-висока скорост в завоя. В резултат жена ми е била хвърлена от леката кола възнак чак в средата на асфалтовия път за Белчин бани и получава комоцио и кървяща рана на тила.
Аз се озовах след броени минути на местопроизшествието, повикан по телефона от една от свидетелките на случилото се – г-жа Нина Туечка от София. На същото място се оказал и цивилен полицай, вероятно на почивка (за съжаление нямам неговото име), който действал много адекватно. Той сложил хавлиена кърпа под главата на жена ми, веднага позвънил на тел. 112 и взел данните на всички свидетели на инцидента.
Моята приятна изненада, така да се каже, от щастието в нещастието, бе от

много доброто медицинско обслужване в Самоков

То започна още от бързото пристигане /за разлика от много случаи в София/ на линейката! Дежурният в този неделен ден спешен екип в линейката, шофирана от Георги Лазаров, много бързо и компетентно оказа още на място първа помощ на моята съпруга. След това Г. Лазаров с висока скорост, но и шофирайки сигурно, се отправи по 15-километровия път към Самоков. После той помогна много не само при свалянето на пострадалата в спешния сектор на „МБАЛ-Самоков”, но и при нейното отвеждане, качване на рентгеновия апарат и сваляне от него за първите й контролни снимки. За проявената от г-н Лазаров човещина и съдействие му благодарим най-сърдечно.
Още в спешния сектор съпругата ми Митя има късмета да попадне в ръцете на дежурната в този ден д-р Лидия Джоргова от Хирургичното отделение на болницата. Веднага ми направиха впечатление нейната добросъвестност и опит. Тя бързо се разпореди за всички необходими първоначални изследвания, повикани бяха спешно за консултация и специалисти в други области на медицината – ортопедът д-р Бончев и неврологът д-р Колев. Д-р Джоргова, винаги усмихната и енергична, проявяваше заинтересованост за състоянието на жена ми и й вдъхваше кураж до последния ден – 12 август, на нашия престой в болницата.
Настанени бяхме /аз като придружител/ на осмия етаж в Хирургичното отделение, ръководено видимо умело и в колегиален дух от д-р Стойчо Гълъбов и старшата медицинска сестра Анна Джелепова. Професионализмът на целия екип на отделението, положените за жена ми грижи, дружелюбното и дори топло отношение към нас, проявявано от почти всички, не може да породят у нас други чувства, освен на

признателност и възторг

Направени бяха всички необходими изследвания, рентгени, ехография, скенер на главата, неврологична и очна консултация. Както отбеляза моята съпруга и в книгата на отделението за мнения /а жена ми има достатъчно горчив опит от софийски, включително елитни, лечебни заведения/, Самоков покри представата ни как следва да бъде лекуван българинът в началото на 21 в. Да не забравяме, че и ние сме вече граждани и на обединена Европа!
При това „МБАЛ- Самоков” /сградата иначе е просторна, светла, слънчева и видно строена със замах/ разполага също с твърде скромен финансов ресурс, както много общински болници. Обзавеждането на стаите и сервизните помещения е остаряло, липсва посуда, храненето на пациентите е почти символично. Похвално е обаче, че с финансиране по проект на ЕС неотдавна са били подновени операционни зали и е внесено оборудване.
Очевидно разликата и

радостното впечатление тук прави човешкият фактор

На моята съпруга бяха давани подробни разяснения за нейното състояние и провеждано лечение, както и съвети и препоръки за някои процедури и възстановяване вече в София. Особено внимателни и грижовни в това отношение бяха д-р Дряновски и д-р Джоргова.
Няма да забравим грижите особено на медицинските сестри Десислава Стоянова, Зорница, винаги готовата да се шегува Евтимка /Ева/, на санитарките Емилия, Жана, Славка, на скромните и работливи хигиенистки на осмия етаж. На всички тях, на целия персонал – нашето голямо „Благодаря” и топла прегръдка!
И още нещо много важно! Този екип на Хирургичното отделение: лекари, медсестри, санитари, както, предполагам, и в други отделения на „МБАЛ- Самоков”, заслужава при първа възможност по-достойно заплащане. Защото иначе алтернативата е ясна – изтичане навън и на последните добри медицински кадри. Кой ще лекува българина тогава?! Крайно време е да се осъзнае на всяко равнище – държавно, общинско, че здравето и човешкият живот нямат цена. От тях не може и не трябва в никакъв случай да се пести!

Борислав Костурков
журналист, член на Управителния съвет на СБЖ

Leave a Reply