История, Култура, Новини, Статии, коментари, Читателски

Кога най-после ще се разбере, че Паисий е от Самоков!?

По повод на два филма на Българската национална телевизия искам за сетен път да кажа, че родното място на Паисий Хилендарски не е Банско, както се твърди там, а Самоков. По този повод изпратих и писма до генералния директор на БНТ г-н Емил Кошлуков, до г-н Иван Гранитски и Съюза на българските писатели с копие до президента г-н Румен Радев.
Патриархът на българската литература Иван Вазов в пътеписа “Мусала”, издаден през 1901 г., пише: „Славният Паисий Хилендарски, който е родом от Самоков,  в своя Царственик е обезсмъртил легендата за битките на цар Иван Шишман…“ Константин Иречек в първата “История на българите”  нарича Паисий – „Паисий Самоковски“.
Проф. Марин Дринов, първият ръководител на БАН, в писмо до нашите съграждани от 14 февруари 1878 г. заявява: „Вие, самоковци,  имате право да се гордеете пред  цял български народ с това, че от вашето място се роди йеромонах Паисий Хилендарски, който българите турят начело на своето Възраждане…“ Добри Войников във в. „Дунавска зора“ /1869 г., бр. 49/ отбелязва: „Отец Паисий, родом от Самоков, монах, живял миналия век – той е написал Българска история още през 1762 г.“
Подобни изказвания имат и Георги Раковски, Васил Друмев /митрополит Климент/, акад. Снегаров, проф. Димитър Маринов, проф. Богдан Филов /председател на БАН и министър-председател/, екзарх Стефан, проф. Румяна Михнева /в сегашните учебници по история и цивилизация за гимназиите/, проф. Касъров, проф. Иван Радев, ген. Тодор Катранджиев /в „Чакър войвода“/ и т. н., и т. н. В първите енциклопедии, издадени у нас, Паисий неизменно е наричан Паисий Самоковски.
Препоръчвам на г-н Гранитски и фототипното издание на Хилендарската кондика, което може да се купи от книжарницата на Националната  библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. От него може да се види, че тезата за Банско като родно място на Паисий е фрапантна неистина, тъй като в самата кондика през 18 в. Банско изобщо не се споменава!
Йордан Иванов съчинява през 1938 г. лъжата за “отцовата кукя” в Банско на Лаврентий, която той през 1765 г. уж обещал за метох на Хилендарския манастир и за който „метох“ днес банскалии твърдят, че е най-старата къща в Банско…
Й. Иванов открил приписка в Хилендарската кондика, в която уж писало, че Лаврентий обещал отцовата си кукя в Банско за метох на Хилендар; и понеже Лаврентий бил брат на Паисий, значи и Паисий е от Банско… Да, ама в Хилендарската кондика изобщо няма такава „приписка“ и както вече стана дума, Банско изобщо не се споменава в кондиката през 18 в.!
Българи, защо се страхувате да отворите Хилендарската кондика и да се убедите, че в нея Банско изобщо не се споменава!? Т. е. няма и „приписка“, уж открита от Й. Иванов през 1938 г., а с тази липса пропада и лъжата, че Паисий е роден в Банско, понеже уж Лаврентий имал бащина къща там.
Няма и бански препис на „Историята“, а тъкмо Паисий ли може да бъде упрекнат в липса на патриотизъм!?
Един от самоковските преписи на „История славянобългарска“ е направен от йерей Алекси Велкович в присъствието на Паисий в Самоков: Самият поп Алекси Велкович пише: “Списах сию Историю славеноболгарскою в славней земли Македонстей, в граде и отечествии моем, наричаем Самоков… в лето 1771, …собраною от различних книг и истории Паисием Йеромонахом И ПО ЕГО УРЕЖДЕНИЮ ЯКО ЖЕ ОБРЕТОХ, ТАКО И НАПИСАХ.”
Според чл. кор. проф. Христо Христов изразът “по его уреждению” категорично означава – “в негово присъствие и по неговите указания”.
Трябва да се отбележи и това, че щом става игумен през 1761 г., първата работа на Лаврентий е да наклевети Паисий на турската власт, че той се готви да пише история за българските царе. Турците пращат Паисий в затвора, а да избяга от там му помага друг самоковец – Никола Димчов, пише  проф. Д. Маринов.
А “брат едину мати роднаго” означава брат по религия, тя е общата родна  майка на всички монаси.
След прогонването му от Хилендар Паисий отива в Зографския манастир и там написва своята История. Хилендар е създаден от сръбските крале и князе, издържан е най-вече от тях и от сръбските земи и население и за това мнозинството и властта там винаги са били сръбски. Имало е много малък брой и други православни монаси – българи, руси, гърци, молдовци и т. н., но те не са могли да оказват голямо влияние.
На стр. 46  в своята книга за Паисий, издадена в 1962 г., проф. Михаил Арнаудов пише: “Външен импулс, дошел от преселници из Самоковско през 18-ти век, засилва процеса на концентрация на население в района на днешното с. Банско“ и то става селище, макар и твърде малобройно, но създадено, както се вижда – от самоковци.
Вероятно Иван Гранитски не знае и че днешният Благоевград също е създаден от самоковци под името Самоковска Джумая, но доста по-рано – към 1450 г. До 1878 г. всички учители и свещеници в Горна Джумая са назначавани от Самоков.
Според проф. Ст. Младенов и проф. Ст. П. Василев /сп. “Родна реч”, год. 5, кн. 5, София, 1932 г., стр. 204/: “В езика на Паисий се отразяват северозападни особености, не от най-южните /разложки/ и най-северните  или североизточни /ихтимански/ краища на някогашната Самоковска епархия…”
И още – в Самоковска епархия, като част от Ипекската патриаршия, съществувала от 1346 г. до 1776 г., не са влизали Разлог и село Банско. Видно е от картата на тази патриаршия, която е закрита с протокол от Константинополската патриаршия през 1776 г. Има и категорични руски извори в тази връзка.
Впрочем специалистът по Възраждане Йордан Иванов твърдо и неотстъпно е държал на Самоков като родно място на Паисий чак до 1938 г., когато вероятно по заръка “от горе”, т. е. по държавни съображения, публикува статия във в. “Зора” с точно обратно съдържание, а именно, че уж Паисий е от Банско. Това учудва най-много банскалии, те го чуват за първи път. Казва го и уредничката на музея в Банско във филмd за Паисий, финансиран от БНТ.
Искам да попитам г-н Кошлуков с какво право се харчат държавни пари, за да се внушават исторически неистини!?
Защо навремето се внушават такива неистини? Причината е, че след 1924 г., до когато в официалните югославски документи се говори , че населението на Вардарска Македония е българско, Югославия рязко засилва асимилационната си политика и вече даже на конгреса на Югославската компартия през 1937 г. не се говори за българи в Югославия, а за македонци, като вид сърбомани. Втората причина вероятно е, че може би държавното ни ръководство тогава /през 30-те години на миналия век/ е смятало банскалии за най-податливи към македонизма измежду македонските българи у нас, за разлика от нас – самоковци, които по-скоро ще върнем отново Белград в Самоковския санджак, отколкото обратното!
Нека г-н Гранитски, вместо да заблуждава българите с филма по БНТ, да се извини и да прочетете и становището на г-жа Грета Дженева, директор на Историческия музей в Асеновград, която между другото в статията си „Асеновград търси гроба на Паисий“ пише: „Защо, ако Паисий Хилендарски е банскалия, се е представил в своята История като самоковец? Има ли друг случай, откакто съществува Банско, банскалия да се представя чрез Самоков?! Банско никога до 1776 г. не е влизало в Самоковска епархия…“
Още по-убедителен аргумент, че Банско не е влизало в Самоковска епархия, е трудът на руския архимандрит Леонил „Обяснение к областной карте трех автокефальньих славянских церквей на Балканском полуострове“, изд. в Санкт Петербург през 1871 г. Това подчертава и д-р ист. н. Грета Дженева.
Г-н Цанко Живков от Кралев дол, виден изследовател на Паисий, макар и ортодоксален краевед, в статията си от 22 октомври 2014 г., също прави на пух и прах Банската теза, ползвайки фототипното издание на Хилендарската кондика.  Д-р ист. н. Мария Деянова, директор на Историческия музей в Карлово, също представя правдиви изследвания по казуса.
Проф. Николай Овчаров, който до преди две години твърдеше, че Паисий е роден в Банско, преди година писа „да се разберат историците за родното място на Паисий“, а наскоро заяви във в. „Телеграф“, че „Паисий е роден в Самоков“. Проф. Овчаров извървя не лек път до истината, но му прави чест, че все пак стигна до нея!
Чл. кор. акад. Юлиан Ревалски /в писмо от две изречения с четири правописни грешки в него/ пък не отговори ясно и категорично на президента  на Република България вследствие на наше запитване и предложение за това, къде е роден Паисий, като посочи само, че радиовъглеродното датиране и ДНК-сравнение, които предлагаме да се направят на останките в гробницата на Паисий  в двора на черквата „Свети Никола“ в Самоков щели да струват скъпо… Без никой и да иска пари от БАН за това!
Бившият президент Росен Плевнелиев през 2012 г. обяви конкурс за откриване на гроба на Паисий. По този повод му писах през 2014 г. /писмото ми е заведено в Президентството/,  че този гроб е в двора на черквата „Св. Никола“ в Самоков, но нито той, нито проф. Топалов и проф. Драгова /от организационния комитет за юбилейното честване на 250-годишнината от написването на „История славянобългарска“/ благоволиха да ми отговорят!
Троянската война е била през 8 в. преди н. е. Омир е написал „Илиада“  четири века по-късно. Досега – за 2400 години, над 100 селища твърдят, че са негово родно място. За Паисий кандидатите за негово родно място досега са десетина. От няколко години даже Александър Дугин, приближен на президента Путин, твърди, че Паисий е… руснак!
„Лошото на това, да имаш нещо, е, че все ще се намери някой, който иска да ти го отнеме“ – казват англичаните, вероятно съдейки по собствените си завоевания. А Паисий Хилендарски-Самоковски е толкова велик за всички българи и славяни, че просто няма селище, което да не го желае за свой гражданин!

Инж. Любчо Луков

Leave a Reply