Кулинарни изкушения, песни и танци за първия Празник на картофа в Самоков /СНИМКИ/

Изящни и вкусни ястия, невероятни ръчни творения, ученическа работилница, изпълнения на самодейни състави от града и района – всичко това можеше да се види на Празника на картофа, състоял се в неделя, на 22 октомври, на централния площад „Захарий Зограф“. Допълнителен бонус се оказа слънчевото и топло време в този есенен ден.
Особено голям интерес предизвикаха щандовете на Професионалната гимназия по туризъм и на училищата „Св. св. Кирил и Методий“, „Станислав Доспевски“, „Митрополит Авксентий Велешки“, „Христо Максимов“. Многобройните посетители се възхитиха на какви ли не причудливи произведения от картофи – таралежи и магарета, бухал и лодка, руло и кюфтета и дори… торта и Снежен човек. Показани бяха картофени къщички и „картофена слънчева система“. Накрая пък късметлиите успяха и да опитат от оригиналните изкушения.
Кметът Владимир Георгиев приветства събралите се и покани на трибуната дългогодишни картофопроизводители и картофопреработватели. Припомнена бе и 182-годишната история на тази невероятна култура у нас.
Певци и танцьори от Бели Искър и Райово, от Самоков и Радуил, от Широки дол, Доспей и Говедарци поддържаха близо два часа слънчевото настроение. Сергии на площада пък привличаха най-вече децата и младите хора.
Част от присъстващите успяха да се снабдят и със специално издадената брошура за началото на разпространението на картофа у нас. Организатори на празника бяха Общината и картофопроизводителите от района.
Подобни празници е имало и в близкото минало, но са се провеждали от време на време, през няколко години. Сега, както изтъкна и кметът Георгиев, стремежът е Празникът на картофа – продукт, отдавна станал запазена марка на Самоков като синоним за хубав вкус и най-високо качество, да стане традиционен, ежегоден, като има и своята научна част и се организират конкурси, предлагат се сувенири и др.
Както се знае, картофите са пренесени в днешните предели на страната ни през 1835 г. от самоковския стопански деятел и търговец Димитър Смрикаров, известен и като борец за църковна независимост и книгоиздател – истински възрожденец. В началото, когато недоверието е голямо, Смрикаров настоява всяка къща да сади картофи, дори, ако трябва, „с правителствена заповед“. Той даже дава в книгите си рецепти за приготвяне на картофи или, както ги нарича още – барбой и компир /известно е, че тези названия, като диалектни, са се запазили и досега/. С течение на годините и десетилетията картофите стават една от нашите най-важни и най-ценни храни. Организирането на специален Празник на картофа ще затвърди тази традиция, а и ще популяризира района ни като голям производител на тази едновременно земна и неземна вкусотия.

Тодор Попов

Повече снимки може да видите тук: https://www.facebook.com/pg/VestnikPriatel/photos/?tab=album&album_id=1866001936763080

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*