Новини, Туризъм

„Към върха” организира зимно приключение за деца с двигателни проблеми на Мальовица

Четири деца с двигателни затруднения и техните семейства забравиха за проблемите си и в рамките на два дни се включиха в организираното от сдружение „Към Върха” зимно приключение на Мальовица. 10 и 11 март 2018 г. завинаги ще останат в спомените на две семейства от Варна, едно от Елин Пелин, както и на инициаторите Виктория и Захари Недялкови и дъщеря им Кристина. Незабравими емоции, нови приятелства и много усмивки предизвика зимният им лагер на хижа „Мальовица”.
В помощ на организаторите дойдоха и над 60 доброволци от цялата страна, които с помощта на гумени шейни изкачиха децата и младежите от Меча поляна до самата хижа. Там всички участници в акцията се забавляваха заедно, изпитаха някак по детски чисти емоции, градиха снежни тунели и иглута, подариха си време за своите семейства и приятели и се почувстваха по-живи отвсякога. Времето също откликна на благородната инициатива, като щедро дари новоизлюпените планинари със слънчева благословия. Най-малкият участник пък още не бе навършил две годинки.
Освен чисто емоционален характер, акцията имаше и образователна насоченост. Д-р Бенжамен Ментешев /д-р Бенджи/ даде полезни съвети за зимните преходи в планината – с какво трябва да се внимава, как да се движат и хранят хората, кога да почиват и пр. Мартин Неделчев от Българската асоциация по ски свободен и екстремен стил /БАССЕС/ пък разясни на присъстващите как да се предпазят от лавини в планината.
Поздравления заслужиха и гостоприемните и отзивчиви хижари Николай и Венета Маркови, осигурили прекрасни условия и преференциални цени специално за добротворците. Съдействие оказаха и стопаните на паркинга на комплекса. Самоковецът Антон Томов пък предостави безвъзмездно големите гумени шейни.
Това зимно приключение е поредно доказателство, че когато има единение, всичко е възможно. Низ от последователни и добре обмислени действия на инициатори и спомоществователи позволиха на млади българи да се докоснат до уникалната ни природа, да се запознаят със зимната планина, да усетят чара и уюта при нощуването в хижа, да се насладят на зашеметяващите гледки в най-алпийския дял на Рила и по-специално към очарователната Мальовица. А тръпката от близостта с планината, сигурно е, няма да ги напусне. Първата и най-важна стъпка вече е направена.

Делян Василев

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*